Skip to main content

Βρυξέλλες: Συνελήφθη ένας ύποπτος για την επίθεση με τους 2 νεκρούς

Από την τρομοκρατική επίθεση με όπλο, στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου βρήκαν τον θάνατο δύο Σουηδοί. Alexandros Michailidis / SOOC

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία

Ένας άνδρας συνελήφθη σε καφέ στις Βρυξέλλες, πιθανόν ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε τη νύχτα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα, οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν στα χέρια. Ένα όπλο που βρέθηκε κοντά στον ύποπτο, ο οποίος ανακρίνεται, είναι πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 2 άτομα, Σουηδοί φίλαθλοι του αγώνα Βέλγιο – Σουηδία που διεξαγόταν εκείνη την ώρα για τα προκριματικά του Euro 2024. Ένας ακόμη άνθρωπος είναι σοβαρά τραυματισμένος.

Οι 35.000 θεατές που παρακολούθησαν τον αγώνα Βέλγιο-Σουηδία, που διεκόπη μετά την επίθεση, μπόρεσαν να φύγουν από το στάδιο το βράδυ αφού παρέμειναν εκεί με εντολή των αρχών. Οι Σουηδοί φίλαθλοι οδηγήθηκαν πίσω στο αεροδρόμιο υπό αστυνομική συνοδεία.

Η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Annelies Verlinden, ο πρωθυπουργός Alexander De Croo, ο υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Frederic Van Leeuw σε συνέντευξη τύπου (EPA/OLIVIER HOSLET)

Ο δράστης φέρεται να είχε βιντεοσκοπήσει μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, στο οποίο υποστήριζε ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους αδερφούς του. Ο ύποπτος αναφέρεται στη Γάζα και τη δολοφονία με 26 μαχαιριές  ενός 6χρονου αγοριού με καταγωγή από την Παλαιστίνη  στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε διάφορα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ύποπτος παρουσιάζεται ως τζιχαντιστής και πως ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος. Σε ένα από αυτά όπως αναφέρει η βελγική Le soir, ο δράστης είχε αναρτήσει τα εξής: «Πήρα εκδίκηση για τους μουσουλμάνους, Ζούμε για τη θρησκεία μας, πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Σκότωσα τρεις Σουηδούς μόλις τώρα».