Skip to main content

Ιράν: Προειδοποίηση και κατά των ΗΠΑ – «Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια»

Μέλος των παραστρατιωτικών δυνάμεων Basij συμμετέχει σε συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων, στην Τεχεράνη, Majid Asgaripour/WANA via REUTERS.

«Είμαστε με το χέρι στην σκανδάλη» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Aν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στην σκανδάλη», προειδοποίησε σήμερα o υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν από το Κατάρ, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης, αν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ιράν δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», επανέλαβε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο δίκτυο al-Jazeera, προσθέτοντας ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεασθούν σε περίπτωση ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το Κατάρ έχει διαδραματίσει στο παρελθόν τον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ. Αναμείχθηκε επίσης στην συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, η οποία περιλάμβανε το ξεπάγωμα από την Ουάσινγκτον ιρανικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία αυτή επικρίθηκε από φωνές της αμερικανικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες «αυτό το ποσόν επέτρεψε στο Ιράν να χρηματοδοτήσει την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ».

Το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πάντως την Παρασκευή ότι δεν θα υπαναχωρήσουν στις δεσμεύσεις τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ