Skip to main content

Ισραήλ: Επίθεση της Χεζμπολάχ σε χωριό κοντά στον Λίβανο- 1 νεκρός, 3 τραυματίες

Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Thaier Al-Sudani

Η Στούλα είναι μια αγροτική κοινότητα που εφάπτεται στη Μπλε Γραμμή- Απαγορευμένη η περιοχή έως και 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης που δέχθηκε το χωριό Στούλα, στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με την ιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ.

Ο άνδρας που έχασε την ζωή του ήταν πολίτης, όπως ανακοίνωσαν ισραηλινές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Οι τρεις τραυματίες είναι επίσης άμαχοι. Είναι οι πρώτες απώλειες αμάχων Ισραηλινών στα βόρεια σύνορα της χώρας την τελευταία εβδομάδα.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Χεζμπολάχ, αναφέροντας ότι ήταν η απάντησή της στα πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, τα οποία ήρθαν μετά από επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ και οι συμμαχικές της παλαιστινιακές φατρίες.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τρεις επιθέσεις, την επίθεση στη Στούλα, επίθεση κατά ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα και μια επίθεση με στόχο ισραηλινό τανκ.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar της Χεζμπολάχ είχε επιβεβαιώσει ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από τον Λίβανο προς την Στούλα ενώ οι Ισραηλινοί γιατροί ανακοίνωσαν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Μετά τις αναφορές για την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους στον Λίβανο ως απάντηση σε επίθεση προς την Στούλα. Σύμφωνα με τον στρατό, εκτοξεύθηκε αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος (ATGM) και απάντησε βομβαρδίζοντας την πηγή των πυρών.

Άλλος ένας πύραυλος ATGM εκτοξεύτηκε επίσης σε στρατιωτική θέση στα βόρεια σύνορα, υποστήριξε ο ισραηλινός, προσθέτοντας ότι πλήττει τον Λίβανο ως απάντηση.

Η Στούλα είναι μια αγροτική κοινότητα που εφάπτεται στη Μπλε Γραμμή, τη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ του Ισραήλ, του Λιβάνου και των Υψωμάτων του Γκολάν που δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο το 2000.

Απαγορευμένη η περιοχή έως και 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή προς τους πολίτες να μην πλησιάζουν σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την Μπλε Γραμμή που σηματοδοτεί τα de facto σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου από το 2000.

«Ο ισραηλινός στρατός τονίζει ότι η είσοδος στην περιοχή απαγορεύεται αυστηρά και ζητά από το κοινό να είναι σε εγρήγορση και να μην εισέρχεται στην περιοχή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι που ζουν σε κοινότητες έως και 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν κοντά στα καταφύγια μέχρι νεωτέρας.

Ο στρατός προειδοποίησε επίσης το κοινό ότι παρεμποδίζει τις υπηρεσίες GPS στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις εφαρμογές πλοήγησης.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό