Skip to main content

Ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης: Υπό εξέταση φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στη Γαλλία

REUTERS/Hasnoor Hussain

Οι κεντρικές πλατείες στις πρωτεύουσες του Ιράν, του Ιράκ, της Ιορδανίας και του Λιβάνου γέμισαν από ανθρώπους που κουβαλούσαν παλαιστινιακές σημαίες να φωνάζουν υπέρ των κατοίκων της Γάζας.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Μέση Ανατολή την Παρασκευή εναντίον του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις προετοιμασίες για χερσαία επίθεση στη Γάζα και η Χαμάς κάλεσε για μια «Ημέρα Οργής».

Οι κεντρικές πλατείες στις πρωτεύουσες του Ιράν, του Ιράκ, της Ιορδανίας και του Λιβάνου γέμισαν από ανθρώπους που κουβαλούσαν παλαιστινιακές σημαίες να φωνάζουν υπέρ των κατοίκων της Γάζας, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

REUTERS/Ahmed Saad

Οι διαδηλώσεις ήρθαν μετά από έκκληση της Χαμάς προς τον ισλαμικό κόσμο να καταδικάσει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ προειδοποίησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη να μην προσπαθήσει να «εκτοπίσει βίαια τους Παλαιστινίους», επικαλούμενος την απειλή διευρυνόμενης σύγκρουσης.

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, διέταξε την Πέμπτη τις τοπικές αρχές να απαγορεύσουν όλες τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις εν μέσω αύξησης των αντισημιτικών ενεργειών από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους Γάλλους να μην επιτρέψουν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να φέρει εντάσεις στο εσωτερικό.

*Παλαιστίνιοι που ζουν στην Ελλάδα και συλλογικότητες, και κόμματα καλούν σε νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, στο πάρκο Ελευθερίας (Μέγαρο Μουσικής). Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ στο Νέο Ψυχικό.