Skip to main content

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνομιλίες στις Βρυξέλλες- Κύμα φυγής από τον θύλακα

REUTERS/David Ghahramanyan

Τουλάχιστον 20 νεκροί από την έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων.

Συνάντηση για συνομιλίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση πραγματοποιείται την ώρα που χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου την περασμένη εβδομάδα οι Αζέροι πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών μαχητών αναγκάζοντάς τους να αφοπλιστούν.

Αρκετές ημέρες μετά τις μάχες, έφτασαν την Κυριακή στην Αρμενία οι πρώτοι πρόσφυγες. Σύμφωνα με νεότερη αναφορά των αρμενικών αρχών, μέχρι στιγμής 13.350 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Αρμενία, με τον αριθμό τους να αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

«Η κυβέρνηση παρέχει φιλοξενία σε όλους αυτούς που δεν έχουν μέρος για να ζήσουν», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αρμενικές αρχές, διευκρινίζοντας πως η καταγραφή προσφύγων συνεχίζεται.

Πολλοί έχουν καταφύγει στο Γκόρις, μια πόλη-θέρετρο κοντά στα σύνορα με την Αρμενία που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της εξόδου των προσφύγων, η οποία θα μπορούσε να κορυφωθεί συμπεριλαμβάνοντας έως και 120.000 Αρμένιους σε φυγή.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών μετά την επίθεση. Παράλληλα, οι ηγέτες και των δύο χωρών έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν τον επόμενο μήνα.

Των συνομιλιών θα προεδρεύσει ο Σάιμον Μόρντιου, επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.  Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα εκπροσωπηθούν από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας.

Έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων- 20 νεκροί

Αργά τη Δευτέρα, σημειώθηκε έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων κοντά στην περιφερειακή πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, προκαλώντας τον θάνατο είκοσι ανθρώπων και τον τραυματισμό 290, σύμφωνα με τις αρμενικές αυτονομιστικές αρχές. Δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σημειώνεται ότι πλήθος κόσμου περίμενε στην ουρά για να προμηθευθεί καύσιμα προκειμένου να φύγει για την Αρμενία.

Οι συνομιλίες και η αστραπιαία επιχείρηση της 19ης Σεπτεμβρίου

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τον δεύτερο γύρο συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν και εκπροσώπων των αυτονομιστών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην πόλη Χοτζάλι, βόρεια της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο πρώτος γύρος πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το προεδρικό γραφείο του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν «σε εποικοδομητικό κλίμα» και ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και στις ιατρικές υπηρεσίες.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν καταλήξει δύο φοπρές σε πόλεμο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν θύλακα όπου στην πλεινότητά τους ζουν Αρμένιοι σε διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν.

Η επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στις 19 Σεπτεμβρίου για την κατάληψη του ελέγχου του εδάφους ανάγκασε τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα σύμφωνα με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε την επόμενη μέρα.

Είχε προηγηθεί ο εννεάμηνος αποκλεισμός της περιοχής από το Μπακού που προκάλεσε ελλείψεις σε βασικές προμήθειες. Σύμφωνα με τους αυτονομιστές, 200 ​​άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες της περασμένης εβδομάδας. Το Μπακού ανακοίνωσε ότι δύο από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν επίσης όταν μια νάρκη χτύπησε το όχημά τους την Κυριακή.