Skip to main content

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Οι Αρμένιοι φεύγουν εν μέσω φόβων εθνοκάθαρσης

«Έχουμε κλείσει δωμάτια σε ξενοδοχεία, έχουμε ετοιμάσει χώρους για να τους υποδεχτούμε.

Η Αρμενία είναι έτοιμη να τους δεχθεί

Οι φόβοι για εθνοκάθαρση αναμένεται να αναγκάσουν τους Αρμενίους του Ναγκόρνο Καραμπάχ να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπως εκτιμούν ειδικοί, αλλά και επεσήμανε σήμερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως η Αρμενία είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους συμπατριώτες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσθέτοντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες αυτοί να εγκαταλείψουν τον θύλακα.

«Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης», σημείωσε ο Πασινιάν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Ανθρωπιστικές προμήθειες έφτασαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση» πρόσθεσε.

«Αν δεν δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες διαβίωσης για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα σπίτια τους και αποτελεσματικοί μηχανισμοί προστασίας από την εθνοκάθαρση, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ να δουν τη φυγή από την πατρίδα τους ως τη μόνη διέξοδο» εξήγησε.

Έντονη δυσαρέσκεια έναντι της Ρωσίας

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός έκρινε παράλληλα «αναποτελεσματικές» τις τρέχουσες συμμαχίες της χώρας του, υπαινισσόμενος τις μακροχρόνιες σχέσεις με τη Μόσχα, κληροδότημα των ημερών που η Αρμενία ανήκε στην Σοβιετική Ένωση.

«Τα συστήματα εξωτερικής ασφαλείας στα οποία μετέχει η Αρμενία αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά για να προστατεύσουν την ασφάλεια και τα συμφέροντά της. Η Αρμενία δεν απαρνήθηκε ποτέ τις υποχρεώσεις της ούτε πρόδωσε τους συμμάχους της. Ωστόσο η ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι τα συστήματα ασφαλείας και οι σύμμαχοι στους οποίους βασιζόμαστε εδώ και καιρό έθεσαν στόχο να δείξουν την τρωτότητά μας» πρόσθεσε.

Η Αρμενία ανήκει ακόμη στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, στρατιωτική συμμαχία υπό την αιγίδα της Ρωσίας, αλλά έχει ήδη δείξει σημάδια απομάκρυνσης, πριν ακόμη από την επιχείρηση αυτήν την εβδομάδα του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία επιτάχυνε μετατόπισή της από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Στο Γερεβάν υπάρχει απογοήτευση για μήνες για την αδυναμία της Ρωσίας να υποστηρίξει την Αρμενία έναντι του Αζερμπαϊτζάν και την έλλειψη δέσμευσης από τις ρωσικές δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης στην σύγκρουση ανάμεσα στα δύο γειτονικά κράτη.

Οι 120.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα φύγουν για την Αρμενία διότι δεν θέλουν να ζουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και φοβούνται εθνοκάθαρση, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters η ηγεσία της αποσχισθείσας περιοχής.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, ΒΒC