Skip to main content

Πανικός στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Οι Αρμένιοι φοβούνται εθνοκάθαρση

Κάτοικοι τοποθετούν τη σημαία της Αρεμνίας στο Καραμπαχ – REUTERS/Irakli Gedenidze

Το BBC μεταδίδει μαρτυρίες Αρμενίων της περιοχής που αναζητούν καταφύγιο, δεν έχουν να φάνε και φοβούνται για το μέλλον τους

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν χρειάστηκε μόλις 24 ώρες για να αναγκάσει σε παράδοση 120.000 Αρμένιους στην εθνότητα, που ζουν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Το τι θα συμβεί σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε αυτή τη γωνιά του Νότιου Καυκάσου είναι μία πηγή αυξανόμενης ανησυχίας, σχολιάζει το BBC, το οποίο μεταφέρει μαρτυρίες ανθρώπων, που εκφράζουν ανοιχτά φόβους για εθνοκάθαρση.

Παρά τις υποσχέσεις του Αζερμπαϊτζάν, οι Αρμένιοι φοβούνται για το μέλλον τους. Η Siranush Sargsyan έχει επισκεφτεί μία σειρά από καταφύγια στην περιοχή και λέει στο BBC πως πολλοί άνθρωποι «δεν έχουν κυριολεκτικά τίποτα απολύτως να φάνε».

«Δεν ξέρω κανέναν που να θέλει να μείνει εδώ. Έχω πολύ στενούς μεγαλύτερης ηλικίας συγγενείς που έχασαν τους γιους τους σε προηγούμενους πολέμους, αλλά θέλουν να πεθάνουν εδώ. Για τους ανθρώπους της γενιάς μου, όμως, είναι ήδη ο τέταρτος πόλεμος» εξηγεί.

Το πλούσιο σε πετρέλαιο Αζερμπαϊτζάν θέλει να καθησυχάσει τους άμαχους πολίτες, υποσχόμενο τρόφιμα, καύσιμα και «επανενσωμάτωση». Αξιωματούχοι του Καραμπάχ είπαν ωστόσο στο BBC πως ο αζέρικος στρατός χώρισε πολλές οικογένειες και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν εάν οι συγγενείς τους εξακολουθούν να είναι ζωντανοί.

Συνεχείς πόλεμοι

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε πολέμους στην περιοχή μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο πρώτος έλαβε χώρα το 1992 – 94, όταν η Αρμενία την κατέλαβε Αυτή την εβδομάδα τουλάχιστον 200 Αρμένιοι σκοτώθηκαν καθώς ο αζέρικος στρατός περνούσε από τον θύλακα, που διεθνώς θεωρείται μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν επίσης αρχίζει να θάβει τους νεκρούς στρατιώτες του, που υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 100.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι οι Αρμένιοι του Καραμπάχ μπορούν πλέον να εκπνεύσουν μία ανάσα ανακούφισης. Αλλά αυτό φαίνεται πολύ μακρινό τώρα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που κάποτε ήταν ένας αυτονομιστικός θύλακας με τη δική του γλώσσα. το δικό του πανεπιστήμιο και τους δικούς του τηλεοπτικούς σταθμούς, θα απορροφηθεί τώρα από το κράτος που τον περιβάλλει.

Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη αναζητήσει καταφύγιο σε μία ρωσική ειρηνευτική βάση στο τοπικό αεροδρόμιο.

Βάσιμη η απειλή εθνοκάθαρσης

Ο Thomas de Waal, ειδικός της Carnegie Europe σε θέματα Καυκάσου, δηλώνει ολόενα και πιο ανήσυχος για τη μοίρα τους. Όπως λέει στο BBC πιστεύει ότι υπάρχει «πραγματική, αξιόπιστη απειλή εθνοκάθαρσης», είτε γίνει με περισσότερο ή λιγότερο ειρηνικό τρόπο είτε με αιματοχυσία.

«Δεν υπάρχει ζήτημα με τις γυναίκες και τα παιδιά. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι για τους άνδρες που έπιασαν τα όπλα και πολέμησαν κατά του Αζερμπαιτζάν- που είναι πιθανόττα η πλειοψηφία του πληθυσμού στο Καραμπάχ» σημειώνει.

Η Αρμενία ήδη προετοιμάζεται για να υποδεχθεί περί τις 40.000 οικογένειες. Ο πρωθυπουργός της χώρας εκτίμησε ότι ο άμαχος πληθυσμός δεν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή «άμεση απειλή», αλλά εγκάλεσε το Αζερμπαϊτζάν για προσπάθεια εθνοκάθαρσης.