Skip to main content

Νιου Τζέρσι: Ο κυβερνήτης ζήτησε την παραίτηση του γερουσιαστή Μενέντεζ

Ο Μενέντεζ κατηγορείται για για διαφθορά και δωροληψία- Αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Την παραίτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ζήτησε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, Φιλ Μέρφι, μετά τις κατηγορίες σε βάρος του για διαφθορά και δωροληψία.

Σημειώνεται ότι ο Μενέντεζ εκπροσωπεί την πολιτεία του Νιου Τζέρσι στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κατηγορείται από την Εισαγγελία ότι δέχτηκε χιλιάδες δολάρια ως αντάλλαγμα για να αξιοποιηθεί η επιρροή του προς όφελος τόσο των επι-χειρηματιών όσο και της χώρας της Αιγύπτου.

«Οι ισχυρισμοί στο κατηγορητήριο σε βάρος του γερουσιαστή Μενέντεζ και άλλων τεσσάρων εμπλεκομένων εγείρουν βαθύτατη ανησυχία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Είναι τόσο σοβαροί που θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα του γερουσιαστή Μενέντεζ να εκπροσωπεί τον λαό της πολιτείας μας», σημειώνει ο Φιλ Μέρφι και υπογραμμίζει: «Ως εκ τούτου, ζητώ την άμεση παραίτησή του».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ανακοίνωσε πως ο γερουσιαστής Μενέντεζ αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά τις κατηγορίες ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σούμερ ανέφερε ότι ο Μενέντεζ – ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία – έχει δικαίωμα στην προσήκουσα διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη. Πρόσθεσε ότι ο Μενέντεζ θα αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής «μέχρι να επιλυθεί το θέμα».

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ

Ο κουβανικής καταγωγής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, είναι βετεράνος της πολιτικής στην Ουάσιγκτον. Εκλεγμένος με τους Δημοκρατικούς εκπροσωπώντας το Νιου Τζέρσι στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1993 έως το 2006 και στη συνέχεια στη Γερουσία, είναι μια από τις φωνές με τη με- γαλύτερη επιρροή στα διπλωμα- τικά θέματα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γερουσιαστής βρίσκεται αντιμέτωπος με την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη. Είχε τεθεί υπό εξέταση για διαφθορά το 2015, όμως η δίκη του έφθασε σχεδόν στο τέλος και ακυρώθηκε το 2017 ελλείψει ομόφωνης ετυμηγορίας των ενόρκων.

Ο 69χρονος γερουσιαστής, απορρίπτοντας τις κατηγορίες, έκανε λόγο για «εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης» που έχουν εξαπολύσει εναντίον του όσοι θέλουν να τον «φιμώσουν» και να «σκάψουν τον πολιτικό του τάφο. «Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν» σημείωσε και δήλωσε βέβαιος πως θα λυθεί το θέμα

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters