Skip to main content

ΗΠΑ: Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του κατηγορούνται για διαφθορά

EPA/Al Drago / POOL

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Κατηγορίες για διαφθορά αντιμετωπίζουν ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και η σύζυγός του Ναντίν, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Βάσει του κατηγορητηρίου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η σύζυγός του από το 2018 έως το 2022 δέχτηκαν δωροδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από τρεις επιχειρηματίες, ως αντάλλαγμα για να αξιοποιηθεί η επιρροή του Μενέντεζ προς όφελος τόσο των επιχειρηματιών, όσο και της χώρας της Αιγύπτου.

«Αυτές οι δωροδοκίες περιλάμβαναν μετρητά, χρυσό, πληρωμές για στεγαστικό δάνειο σπιτιού, ένα πολυτελές όχημα και άλλα πράγματα αξίας», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα. Μέχρι στιγμής, ο κ. Μενέντεζ δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Ο κουβανικής καταγωγής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που γεννήθηκε πριν από 69 χρόνια στη Νέα Υόρκη, είναι βετεράνος της πολιτικής στην Ουάσιγκτον. Εκλεγμένος με τους Δημοκρατικούς εκπροσωπώντας το Νιου Τζέρσι στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1993 έως το 2006 και στη συνέχεια στη Γερουσία, είναι μία από τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή στα διπλωματικά θέματα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο γερουσιαστής βρίσκεται αντιμέτωπος με την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη. Είχε τεθεί υπό εξέταση για διαφθορά το 2015, όμως η δίκη του έφθασε σχεδόν στο τέλος και ακυρώθηκε το 2017 ελλείψει ομόφωνης ετυμηγορίας των ενόρκων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης -επί προεδρίας του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ- είχε ζητήσει από δικαστή να παύσει κάθε δίωξη για διαφθορά σε βάρος του Ρόμπερτ Μενέντεζ. Τότε, ο κ. Μενέντεζ είχε κατηγορηθεί πως χρησιμοποίησε το αξίωμά του προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα ενός πλούσιου φίλου του οφθαλμιάτρου, επιχειρηματία και χορηγού της Φλόριντα, του Σάλομον Μέλγκεν, με αντάλλαγμα δώρα και προεκλογικές χορηγίες.