Skip to main content

Επίθεση Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη- Προχωράμε «με επιτυχία», λέει το Μπακού

Azerbaijan’s Ministry of Defence/Handout via REUTERS

Έκκληση της Ρωσίας να σταματήσει η αιματοχυσία.

Φόβους για ευρύτερη ανάφλεξη προκαλούν για μία ακόμη φορά οι πολεμικές συρράξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την Αρμενία να καταγγέλλει μια «ευρείας κλίμακας επίθεση» που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στον διαμφισβητούμενο θύλακα.

Η Αρμενία υποστήριξε μάλιστα πως στόχος του Μπακού είναι να πραγματοποιήσει «εθνοκάθαρση» σε αυτόν τον διαφιλονικούμενο θύλακα στον νότιο Καύκασο, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, υπάρχουν αναφορές για δεκάδες νεκρούς ενώ πάνω από 200 είναι οι τραυματίες στις συγκρούσεις που ξεκινήσαν την Τρίτη όταν το Αζερμπαϊτζάν έστειλε στρατεύματα κατά των αυτονομιστών στην ελεγχόμενη από την Αρμενία περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο.

Υπολογίζεται ότι 120.000 Αρμένιοι ζουν στον ορεινό θύλακα. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της έχουν μετακινήσει σχεδόν 500 αμάχους από τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ οι Αρμένιοι αυτονομιστές ανέφεραν ότι βοήθησαν να μετακινηθούν συνολικά 7.000.

Μπακού: Προχωράμε «με επιτυχία»

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι τα στρατιωτικά του μέτρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα αφότου ξεκίνησε «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στην περιοχή την Τρίτη. Όπως διαμηνύεται, δεν θα σταματήσει μέχρι να παραδοθούν οι Αρμένιοι αυτονομιστές.

Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στρατιωτικά μέτρα που εφαρμόζει στην περιοχή του Καραμπάχ, συνεχίζονται με επιτυχία.

«Θέσεις μάχης, στρατιωτικά οχήματα, θέσεις πυροβολικού και αντιαεροπορικών πυραύλων, σταθμοί ράδιο-ηλεκτρονικών παρεμβολών, αλλά και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός που ανήκε σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, έχουν αδρανοποιηθεί», όπως αναφέρθηκε σε μία ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την παραπάνω αναφορά.

Απομακρύνθηκαν πάνω από 7.000 άμαχοι

Περισσότεροι από 7.000 άμαχοι από 16 τοποθεσίες απομακρύνθηκαν σήμερα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την έναρξη μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης από το Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσαν οι αρμενικές αυτονομιστικές αρχές του θύλακα αυτού.

“Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από 16 τοποθεσίες των περιοχών Ασκεράν, Μαρτακέρτ, Μαρτούνι (και) Σούσι στο Αρτσάχ”, η αρμενική ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε στην πλατφόρμα X ο Γκεγάμ Στεπανιάν, ο αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αυτονομιστικής περιοχής.

Μόσχα: Έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία

Η Ρωσία κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να σταματήσουν την αιματοχυσία και να επιστρέψουν στην εφαρμογή της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σε ό,τι αφορά τη ραγδαία κλιμάκωση της ένοπλης αντιπαράθεσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προτρέπουμε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν αμέσως την αιματοχυσία, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποτρέψουν τις απώλειες αμάχων», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ