Skip to main content

«Χαμένοι στη μετάφραση»: Πού «κολλάει» η εκπαίδευση των Ουκρανών

REUTERS/Annegret Hilse

Διάφοροι παράγοντες περιπλέκουν τις προσπάθειες της Δύσης να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρωτιάωτες σε όπλα και πολεμικές τακτικές.

Η εκπαίδευση στρατιωτών πάνω στο πώς να χειρίζονται ένα τανκ που θα επιχειρήσει στην πρώτη γραμμή του πολέμου μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες από την αρχή δεν θεωρήθηκε εύκολη υπόθεση.

Ωστόσο, οι Γερμανοί, Ολλανδοί και Δανοί αξιωματικοί- μέλη της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ από τον περασμένο Νοέμβριο- που ανέλαβαν στη γερμανική πόλη Klietz την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτικών σε όπλα και τακτικές ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: η έλλειψη ικανών διερμηνέων που να μπορούν να ανταποκριθούν στην εξειδικευμένη ορολογία, στο στρατιωτικό λεξιλόγιο με τεχνικούς όρους που δεν χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή.

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει αντιμετωπίσει μεταφραστικά ζητήματα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων εκπαίδευσης. Αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε στη Δανία, όπου περίπου οκτώ Ουκρανοί πιλότοι και δεκάδες προσωπικό υποστήριξης εκπαιδεύονται στη χρήση των μαχητικών F-16 στην αεροπορική βάση Skrydstrup.

Δανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εκπαίδευση – η οποία έγινε ακόμη πιο επείγουσα μετά την κοινή δέσμευση της Κοπεγχάγης την Κυριακή με την Ολλανδία να δωρίσουν τα μαχητικά αεροσκάφη τους στην Ουκρανία – καθυστερεί λόγω της άδειας ασφαλείας για τους πιλότους. Οι γλωσσικές δεξιότητες και οι έλεγχοι υγείας είναι επίσης λόγοι που καθυστερούν την διαδικασία.

REUTERS/Annegret Hilse

Παράλληλα, τα προβλήματα με τη μετέφραση δεν είναι τα μόνα που επηρεάζουν την εκπαίδευση των Ουκρανών. Τα παλιά όπλα, το προφίλ των στρατιωτών που συμμετέχουν στα προγράμματα και η αίσθηση του επείγοντος περιπλέκουν τις προσπάθειες.

Μέχρι το τέλος του έτους, 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες αναμένεται να έχουν εκπαιδευτεί στη Γερμανία, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Δύσης για τον εξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με άρματα μάχης, πυροβολικό και συστήματα αεράμυνας. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, 63.000 νεοσύλλεκτοι έχουν αποσταλεί από το Κίεβο για να παρακολουθήσουν μαθήματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματικούς, οι Ουκρανοί που στέλνονται για μάθημα ποικίλλει σημαντικά η ηλικία και η ικανότητα των στρατιωτών που στέλνει το Κίεβο καθώς πολλοί Ουκρανοί διοικητές στην πρώτη γραμμή δεν είναι πρόθυμοι να αποχωριστούν τους καλούς στρατιώτες τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Γερμανία εμφανίστηκε ένας εθελοντής που ήταν 71 ετών.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για όσα έμαθαν για το άρμα μάχης Leopard 1 A5, μια παλαιότερη και λιγότερο εξελιγμένη εκδοχή του Leopard 2 που έγινε ιδιαίτερα γνωστό φέτος όταν ασκήθηκε πίσεση στη Γερμανία να το προμηθεύσει στο Κίεβο. Τόνισαν, ωστόσο, ότι τα νεότερα όπλα είναι πάντα προτιμότερα από τα παλαιότερα.

REUTERS/Annegret Hilse

Οι Ουκρανοί, όπως και οι δυτικοί εκπαιδευτές τους, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Κίεβο απέτυχε να σημειώσει την πρόοδο που ήλπιζε στην αντεπίθεση κατά των δυνάμεων του Βλαντίμιρ Πούτιν που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Οι Ευρωπαίοι διοικητές υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με τους Ουκρανούς και επιδιώκουν να ανταποκριθούν γρήγορα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις καθώς το Κίεβο προσπαθεί να διατηρήσει την αντεπίθεσή του. Ωστόσο, ο Nick Reynolds, ερευνητής στο Rusi, σημειώνει ότι συχνά είναι δύσκολο ικανοποιηθούν οι προσδοκίες και των δύο πλευρών.

Το Κίεβο θέλει περισσότερη εκπαίδευση στην συνδυασμένη χρήση όπλων που περιλαμβάνει ασκήσεις με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό, πεζικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αναπαράγουν πιο πιστά τις συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο της μάχης. Βέβαια αυτές οι ασκήσεις ενέχουν βαθμούς επικινδυνότητας. Από την άλλη, οι χώρες της Δύσης έχουν χαμηλή ανοχή στα ατυχήματα και η προσέγγισή τους «δεν συνάδει με τις απαιτήσεις [του Κιέβου] για τους εκπαιδευόμενους». Παράλληλα, υπάρχει απογοήτευση για τα όπλα που παραδίδουν στο Κίεβο τα δυτικά έθνη.

Το Leopard 1, το οποίο το Βερολίνο συμφώνησε να προμηθεύσει μαζί με το Leopard 2, θεωρείται ευρέως ως το κατώτερο από τα δύο μοντέλα, αν και αναβαθμίζεται προτού σταλεί στην Ουκρανία. Το άρμα μάχης έχει λεπτή θωράκιση που μπορεί να το κάνει ευάλωτο σε περιοχές με μικρή κάλυψη, όπως το επίπεδο έδαφος στην ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται μερικές από τις πιο έντονες μάχες.

Πολλές χώρες όμως αισθάνονται πιο άνετα να παραδώσουν το Leopard 1 από το να στείλουν τα αποθέματα νεότερου άρματος.

Με πληροφορίες από Financial Times