Skip to main content

Ισπανία: Πρώτη νίκη Σάντσεθ- Εξελέγη πρόεδρος της Βουλής η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος

REUTERS/Violeta Santos Moura

Πρόεδρος του κοινοβουλίου η Φρανσίνα Αρμενγκόλ με 178 ψήφους.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε την εκλογή της υποψήφιάς του Φρανσίνα Αρμενγκόλ στη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου, αποτέλεσμα σαφούς ένδειξης για τις πιθανότητες που έχει να σχηματίσει κυβέρνηση εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική υποστήριξη μικρότερων κομμάτων.

Η νέα 350μελής βουλή, στην οποία κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκίνησε τις εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου με την εκλογή προέδρου.Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, με τα δύο πρώτα κόμματα να σπεύδουν στην αναζήτηση συμμάχων.

Πάντως η σημερινή πρώτη νίκη των Σοσιαλιστών στο προεδρείο της Βουλής δείχνει ότι αυτός που έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα ώστε να εξασφαλίζει συμμαχίες είναι ο Πέδρο Σάντσεθ .

Οι εκλογές του περασμένου μήνα έδωσαν στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας περίπου τον ίδιο αριθμό εδρών, καθιστώντας ρυθμιστές τα μικρότερα κόμματα.

Η Αρμενγκόλ εκλέχθηκε με απόλυτη πλειοψηφία, κερδίζοντας την αντίπαλό της Κούκα Γκαμάρα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Συγκεκριμένα, η Αρμεγκόλ εξασφάλισε 178 ψήφους, δηλαδή δύο περισσότερες ψήφους από την απόλυτη πλειοψηφία στην 350μελή βουλή.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας εξασφάλισε την επί της αρχής υποστήριξη του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts per Catalunya (JxCat, Μαζί για την Καταλωνία) προς την σοσιαλίστρια υποψήφια πρόεδρο της ισπανικής βουλής.

Μετά το εκλογικό αδιέξοδο του Ιουλίου, ο Σάντσεθ και ο βασικός αντίπαλός του, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο του Λαϊκού Κόμματος, προσπαθούν και να κερδίσουν αρκετή υποστήριξη από τους βουλευτές για να εξασφαλίσουν τη θέση του πρωθυπουργού.