Skip to main content

Αργεντινή: «Ψέμα» η κλιματική αλλαγή και «τέχνασμα» η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση- Το φαβορί για την θέση του προέδρου

REUTERS/Stringer

Η νίκη του ακροδεξιού υποψηφίου στις προκριματικές εκλογές χαρακτηρίζεται τιμωρία για το πολιτικό κατεστημένο σε μια χώρα που πλήττεται από οικονομικά προβλήματα.

Ο ακροδεξιός νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι συγκλονίζει το πολιτικό τοπίο στην Αργεντινή καθώς αναδείχθηκε ο υποψήφιος για την θέση του προέδρου με τις περισσότερες ψήφους στις προκριματικές εκλογές για την επιλογή υποψηφίων για τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, με βάση τα ακόμη προκαταρκτικά αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στην Αργεντινή θα παιχτούν ανάμεσα στον Μιλέι, την πρώην υπουργό Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς (δεξιά) και τον νυν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Σέρχιο Μάσα (κεντροαριστερά)

Ο 52χρονος Μιλέι, που αυτοπροβάλλεται ως αντισυστημικός υποψήφιος, πολέμιος της «παρασιτικής πολιτικής κάστας» εξασφάλισε το 30,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με το 90% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο.

Το κύριο συντηρητικό μπλοκ της αντιπολίτευσης έμεινε πίσω με 28% και οι κυβερνώντες  περονιστές βρέθηκαν τρίτοι με ποσοστό 27%.

Το αποτέλεσμα, με τον πληθωρισμό στο 116% και την ακρίβεια να αφήνει 4 στους 10 ανθρώπους στη φτώχεια, συνιστά μια επίπληξη στον κεντροαριστερό συνασπισμό των περονιστών και στο κύριο συντηρητικό μπλοκ της αντιπολίτευσης Μαζί για την Αλλαγή, σχολιάζει το Al Jazeera.

«Είμαστε η αληθινή αντιπολίτευση», είπε ο Μιλέι σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Μια διαφορετική Αργεντινή είναι αδύνατη με τα ίδια παλιά πράγματα που πάντα αποτυγχάνουν».

Η ψηφοφορία στις προκριματικές εκλογές είναι υποχρεωτική για τους περισσότερους ενήλικες και κάθε άτομο λαμβάνει μία ψήφο, καθιστώντας την ουσιαστικά πρόβα τζενεράλε για τις γενικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου και δίνοντας μια σαφή ένδειξη για το ποιο είναι το φαβορί για να κερδίσει την προεδρία. Όμως η συμμετοχή την Κυριακή ήταν κάτω από το 70%, το χαμηλότερο ποσοστό για προκριματικές εκλογές από τότε που ξεκίνησαν να διεξάγονται στην Αργεντινή πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Η δυσαρέσκεια είναι ευρέως διαδεδομένη στην Αργεντινή, με την οικονομική κρίση να έχει προκαλέσει απογοήτευση για τα βασικά πολιτικά κόμματα και να ανοίγει την πόρτα στον Μιλέι, ο οποίος βρήκε υποστήριξη στο εκλογικό κοινό κάνοντας λόγο για αντικατάσταση του πέσο με το δολάριο ΗΠΑ.

Ο 52χρονος πολιτικός είναι θαυμαστής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να καταργηθεί η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής. Έχει επίσης δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ψέμα, έχει χαρακτηρίσει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως τέχνασμα για την καταστροφή της οικογένειας και έχει δεσμευθεί ότι θα διευκολύνει την κατοχή όπλων.

Τα αποτελέσματα «αντανακλούν την κούραση των πολιτών για την πολιτική ηγεσία και την έλλειψη λύσεων στους χώρους που ήταν διαδοχικά στην εξουσία», σχολιάζει η Mariel Fornoni, διευθύντρια της Management and Fit, εταιρείας πολιτικών συμβούλων. Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών, το πολιτικό κατεστημένο «επικεντρώθηκε στη δυναμική της δικής του ομάδας παρά στην αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών του λαού».