Skip to main content

Κλιμακώνεται η ένταση Πολωνίας – Λευκορωσίας, προσπάθεια εμπλοκής του Μινσκ στον πόλεμο βλέπει το Κίεβο

Ακόμη μία σύλληψη Λευκορώσου στην Πολωνία με την κατηγορία της κατασκοπείας

Υπό κράτηση έθεσε η Πολωνία έναν Λευκορώσο, ύποπτο μέλος ρωσικού δικτύου κατασκόπων, ανεβάζοντας σε 16 τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι.

Ο κ. Καμίνσκι δήλωσε ότι η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας «έθεσε υπό κράτηση ένα ακόμα, το 16ο πρόσωπο για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι συμμετείχε σε ρωσικό δίκτυο κατασκόπων».

«Ο Λευκορώσος Μιχαήλ Α. έλαβε μέρος στην αναγνώριση στρατιωτικών υποδομών και λιμένων. Πραγματοποίησε επίσης δραστηριότητες προπαγάνδας για τη Ρωσία» συμπλήρωσε.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βαρσοβίας και Μινσκ, με αιχμή την παρουσία μισθοφόρων της ρωσικής οργάνωσης Wagner στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία – και σύνορα της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Τις προηγούμενες ημέρες, η Βαρσοβία κατήγγειλε ότι ελικόπτερα του Μινσκ παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.

Χθες, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι σημείωσε ότι μισθοφόροι της ρωσικής οργάνωσης Wagner μεταφέρονται κοντά στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με στόχο να αποσταθεροποιήσουν τη στρατιωτική συμμαχία.

«Η οργάνωση Wagner είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μετακινούνται στην ανατολική πτέρυγα για να την αποσταθεροποιήσουν» τόνισε σύμφωνα με το Reuters έπειτα από συνάντηση με τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα στην ανατολική Πολωνία.

Από την πλευρά του, ο Λιθουανός πρόεδρος δήλωσε ότι αριθμός των μαχητών Wagner στη Λευκορωσία θα μπορούσε να ξεπερνά τους 4.000 και προανήγγειλε ενίσχυση των δυνάμεων της χώρας του στα σύνορα.

Στο μεταξύ, κατηγορίες κατά της Ρωσίας ότι επιχειρεί να παρασύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο εκτόξευσε η Ουκρανία. Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, η Ρωσία σχεδιάζει επιχείρηση σε διυλιστήριο πετρελαίου της Λευκορωσίας, με στόχο να «χρεώσει» την επίθεση σε Ουκρανούς σαμποτέρ και απώτερο σκοπό τη στρατιωτική εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο.

naftemporiki.gr