Skip to main content

Αλγερία: Τουλάχιστον 34 νεκροί σε πυρκαγιές

EPA/STR

Η Αλγερία είναι αντιμέτωπη με καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 48 βαθμούς Κελσίου χθες.

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στη βορειοανατολική Αλγερία έχουν αφήσει πάνω από 30 νεκρούς, ανάμεσά τους δέκα στρατιωτικούς που μάχονταν με τις φλόγες, και έχουν οδηγήσει στην εκκένωση εκατοντάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους κατά μήκος της μεσογειακής παράκτιας περιοχής της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών το βράδυ της Δευτέρας, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 34. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες εξαιτίας των πυρκαγιών, που πλήττουν κάπου δεκαπέντε νομούς στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι στρατιώτες περικυκλώθηκαν από τις φλόγες καθώς απομακρύνονταν από την Μπένι Κασίλα, στον νομό Μπετζάγια (ανατολικά), μαζί με κατοίκους κοντινών κωμοπόλεων, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας.

Οι αναφορές για τους θανάτους τη Δευτέρα ήρθαν καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 48 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της βορειοαφρικανικής χώρας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αλγερίας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 97 πυρκαγιές, τις οποίες πυροδότησαν οι σφοδροί άνεμοι και η ακραία ζέστη, σε 16 επαρχίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πυρκαγιές ανάγκασαν την εκκένωση περίπου 1.500 ανθρώπων από τις επαρχίες Μπετζάια, Μπουίρα και Τζιτζέλ ανατολικά της πρωτεύουσας Αλγέρι. Οι τρεις επαρχίες στην παράκτια περιοχή της Μεσογείου της Αλγερίας έχουν ζήσει τις χειρότερες πυρκαγιές.

Ενώ η Αλγερία αντιμετωπίζει συχνά δασικές πυρκαγιές στη διάρκεια του καλοκαιριού, φέτος, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από τον καύσωνα που έχει φέρει αρκετές μεσογειακές χώρες στα άκρα.

Στη γειτονική Τυνησία, στην παραμεθόρια περιοχή Ταμπάρκα (βορειοδυτικά), αναζωπυρώθηκαν πυρκαγιές που είχαν προκαλέσει ήδη μεγάλη καταστροφή την περασμένη εβδομάδα. Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε μεγάλες ζημιές στη Νέφζα, 150 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας, όπου επιχειρούσαν εναέρια μέσα.

Περίπου 300 κάτοικοι χωριού, του Μελούλα, χρειάστηκε να απομακρυνθούν «διά θαλάσσης» προληπτικά, εξαιτίας των ισχυρών ριπών ανέμου που τροφοδοτούσαν τις φλόγες, δήλωσε ο Χουσέμ Εντίν Τζαμπάμπλι, εκπρόσωπος της εθνικής φρουράς της Τυνησίας.

Στην Τυνησία, τα θερμόμετρα έδειξαν 49° Κελσίου.