Skip to main content

Κριμαία: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις εκρήξεις στη γέφυρα – Ρωσία κατά Ουκρανίας, ΗΠΑ και Βρετανίας

Φωτ. REUTERS/Stringer

Από τις εκρήξεις, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, έχασαν τη ζωή τους μία γυναίκα και ένας άνδρας, ενώ η κόρη τους τραυματίστηκε σοβαρά

Κατηγορίες κατά της Ουκρανίας για τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας εκτόξευσε η Ρωσία, καταλογίζοντας παράλληλα σε ΗΠΑ και Βρετανία για ανάμιξη στην επίθεση.

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι «η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας έγινε από το καθεστώς του Κιέβου. Αυτό το καθεστώς είναι τρομοκρατικό και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας διεθνούς ομάδας οργανωμένου εγκλήματος».

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από Ουκρανούς αξιωματούχους και τον στρατό με την άμεση συμμετοχή αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών και πολιτικών. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι επικεφαλής μιας τρομοκρατικής κρατικής δομής» σημείωσε.

Τι λένε οι Ουκρανοί

Από την πλευρά τους, ουκρανικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας. Κατά τις ίδιες πηγές, χρησιμοποιήθηκαν drones για την επίθεση στη γέφυρα, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας αρτηρία για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων που πολεμούν στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, το ουκρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne, όπως και η ηλεκτρονική εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα, με την επίκληση πηγών τους που δεν κατονόμασαν, ανέφεραν πως επρόκειτο για ενέργεια του Πολεμικού Ναυτικού και της υπηρεσίας πληροφοριών.

Πάντως, νωρίς το πρωί, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rada ότι πιθανόν επρόκειτο για «προβοκάτσια της Ρωσίας». «Τέτοιες προβοκάτσιες, που οι αρχές κατοχής της Κριμαίας ανακοινώνουν αμέσως, πολύ μεγαλόφωνα, είναι συνηθισμένος τρόπος των αρχών κατοχής της Κριμαίας και της επιτιθέμενης χώρας για να επιλύονται προβλήματα», δήλωσε η Νατάλια Χουμένιουκ, εκπρόσωπος της διοίκησης νότιας περιφέρειας των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Επισήμως, μέχρι στιγμής, η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Το χρονικό

Η γέφυρα, συνολικού μήκους 19 χιλιομέτρων, συνδέει τη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Από τις εκρήξεις, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, έχασαν τη ζωή τους μία γυναίκα και ένας άνδρας, ενώ η κόρη τους τραυματίστηκε σοβαρά.

Το κανάλι Grey Zone στην πλατφόρμα Telegram, που θεωρείται πως συνδέεται με τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner, έκανε λόγο για δυο πλήγματα στη γέφυρα, το πρώτο στις 03:04 και το δεύτερο στις 03:20 [τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας].

Εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν τμήμα του δρόμου να έχει καταστραφεί, μεταλλικές μπάρες που έχουν παραμορφωθεί, καθώς και ένα αυτοκίνητο να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Πλάνα από κάμερες εγκατεστημένες σε αυτοκίνητα δείχνουν οδηγούς να φρενάρουν πανικόβλητοι.

Η έκταση της ζημιάς εξαιτίας των εκρήξεων δεν έχει γίνει ακόμα σαφής. Η κυκλοφορία των οχημάτων και των σιδηροδρομικών συρμών ανακοινώθηκε πως ανεστάλη, αν και σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους επρόκειτο να ξαναρχίσουν να διέρχονται τρένα.

Σταμάτησαν επίσης οι διελεύσεις πλοίων κάτω από τη γέφυρα, ενώ αξιωματούχοι έκαναν λόγο για κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

Ο διορισμένος από τη Ρωσία πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ρωσίας έκανε λόγο για ενέργεια του «τρομοκρατικού καθεστώτος» του Κιέβου.

Η Μόσχα είχε επίσης επιρρίψει στην Ουκρανία την ευθύνη για την προηγούμενη επίθεση στη γέφυρα, τον Οκτώβριο του 2022. Οι ουκρανικές αρχές δεν παραδέχθηκαν ότι ευθύνονταν παρά μήνες αργότερα.

Η συμφωνία για τα σιτηρά

Δεν είναι προς το παρόν σαφές αν το πλήγμα στη γέφυρα θα έχει συνέπειες, ή ποιες θα είναι, για τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με τη μεσολάβηση της Τουρκία και του ΟΗΕ, η οποία επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μετέδωσε πως δυο πηγές του στα Ηνωμένα Έθνη, που δεν κατονόμασε, θεωρούν πως «όλα είναι πιθανά» για τη συμφωνία, η ισχύς της οποίας τυπικά εξέπνεε σήμερα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ