Skip to main content

«Κλιματική αλλαγή; Θα πεθάνεις!» – Ο εφιάλτης που έζησε ένας μετεωρολόγος

Η πολιτική του μίσους από τους αρνητές της πολιτικής κρίσης.

Ο 38χρονος Κρις Γκλόνινγκερ είχε εμμονή με τον καιρό από παιδί, όταν ο τυφώνας Μπομπ έπληξε την πόλη του στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Εκμεταλλεύθηκε την αγάπη του για την μετεωρολογία και έκανε καριέρα  ως τηλεοπτικός μετεωρολόγος.

Κατόπιν  βίωσε “μια στιγμή ιερής αγανάκτησης” με την κλιματική αλλαγή, ενώ κάλυπτε τον τυφώνα Χάρβεϊ του 2017 – κατά τον οποίο ο υπερθερμασμένος αέρας και ο ωκεανός συνέβαλαν στο να πέσουν 9 tn γαλονιών βρόχινου νερού στο Τέξας, μέσα σε λίγο περισσότερο από μία ημέρα.

Ενώ δούλευε σε σταθμό της συντηρητικής ενδοχώρας της Αϊόβα αποφάσισε, μέσα από τις προβλέψεις του να αρχίσει να θέτει, το ζήτημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Δεν ήταν όλοι… δεκτικοί.

Η κατάσταση εξελίχθηκε σε ακραία στο KCCI, μια θυγατρική εταιρεία του CBS στο Ντε Μόιν. Ο Γκλόνινγκερ προσλήφθηκε από το σταθμό πριν από δύο χρόνια για να προοωθήσει ακόμη περισσότερο το ζήτημα της κλιματικής κρίσης.

Σύντομα προκάλεσε την αγανάκτηση ορισμένων τηλεθεατών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι θα έπρεπε “να μείνει στα του καιρού”. Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο, άρχισε να λαμβάνει μια σειρά από απειλητικά για την ζωή του, emails.

Τον κατηγορούσαν ότι ακολουθεί την “φιλελεύθερη θεωρία συνωμοσίας για τον καιρό”, αποκαλώντας την κλιματική αλλαγή “φάρσα του Μπάιντεν”.

“Το “θα σε σκοτώσω” ήταν γραμμένο με εμμονικό τρόπο σε μια τεράστια επιστολή που έλαβα”, λέει

Ήρθαν κι άλλα, το ίδιο εμμονικά, μηνύματα.

“Ποια είναι η διεύθυνση του σπιτιού σου; Εμείς οι συντηρητικοί Αϊόβανοί θα θέλαμε να σου προσφέρουμε ένα Αϊόβανο καλωσόρισμα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ”, έγραψε ένας άλλος.

Προβλήματα υγείας

Ακολούθησε ένας επώδυνος, φορτισμένος χρόνος κατά τον οποίο ο Γκλόνινγκερ και η σύζυγός του, Κάθι Ντάνκο, πάσχιζαν να αντιμετωπίσουν αυτό που αισθάνονταν ως μια απροκάλυπτη απειλή για την ασφάλειά τους.

Ο μετεωρολόγος άρχισε να υποφέρει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που προκλήθηκε από το άγχος και από χρόνιο βήχα. Ένιωθε ότι η όρεξή του για δουλειά μειωνόταν. Κατέληξε να κάνει ψυχοθεραπεία για ένα χρόνο.

“Πήγαινα στη δουλειά μέχρι τις 11 το βράδυ και ανησυχούσαν που η γυναίκα μου ήταν μόνη της. Πεταγόμασταν όταν περνούσε αυτοκίνητο τη νύχτα. Η καρδιά μου φτερούγιζε. Ήμασταν ξύπνιοι όλες τις ώρες”.

“Η διοίκηση του σταθμού ήθελε να αποφεύγω τον όρο κλιματική αλλαγή”

Το KCCI διέθεσε μια ομάδα ασφαλείας στον Γκλόνινγκερ, αλλά ταυτόχρονα του είπαν, να χαμηλώσει λίγο τους τόνους. Τελικά το τίμημα των απειλών, σε συνδυασμό με οικογενειακά θέματα υγείας ήταν να υποβάλλει παραίτηση.

Στις 21 Ιουνίου, δήλωσε στους τηλεθεατές ότι νόμιζε το σπίτι του θα ήταν για πάντα στην Αϊόβα. Αλλά είχε κλονιστεί.

Στην τελευταία του εκπομπή, στις 7 Ιουλίου, ο Γκλόνινγκερ πνίγηκε στα δάκρυα καθώς αφηγούνταν τις “ως επί το πλείστον ευτυχισμένες αναμνήσεις” από την Αϊόβα, συμπεριλαμβανομένου του κατακλυσμού μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τηλεθεατές που καταδίκαζαν τις απειλές και επαινούσαν την εστίασή του στο κλίμα.

“Η διοίκηση του σταθμού ήθελε να αποφεύγω τον όρο κλιματική αλλαγή, ίσως να μιλήσω για μεταβαλλόμενο κλίμα ή για έναν κόσμο που θερμαίνεται, για να δώσω λιγότερα πατήματα. Είναι κάτι που καταλαβαίνω αλλά δεν συμφωνώ”, δήλωσε στον Guardian ο Γκλόνινγκερ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε νέο ρόλο ως επικεφαλής επιστήμονας στο Woods Hole Group στη Μασαχουσέτη.

«Μέρος ενός ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου»

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί μια επώδυνη υπενθύμιση ότι, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν από το είδος των κλιματικών επιπτώσεων που παρουσιάστηκαν φέτος το καλοκαίρι – με τις θερμοκρασίες ρεκόρ, τις καταστροφικές πλημμύρες και τον τοξικό καπνό των πυρκαγιών – υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που βλέπει την κρίση ως ένα ακόμη μέρος ενός ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου.

Αυτό που συνέβη στον Γκλόνινγκερ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ” πολιτικής μίσους που σαν καρκίνος καταλαμβάνει τον δημόσιο λόγο”, σύμφωνα με τον Έρικ Σόρενσεν, ο οποίος ήταν επίσης τηλεοπτικός μετεωρολόγος για δύο δεκαετίες προτού εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς, το 2022.

Ο Σόρενσεν, που δήλωσε ότι και ο ίδιος ήταν αρχικά επιφυλακτικός σχετικά με την επιρροή της ανθρωπότητας στο κλίμα, κάλεσε τον Γκλόνιγκερ, τον οποίο γνωρίζει εδώ και αρκετά χρόνια, να μιλήσει στα μέλη του Κογκρέσου για τη δοκιμασία του.

Η…αποστασιοποίηση των τηλεοπτικών δικτύων

“Υπήρχαν πάντα άνθρωποι που αντιδρούσαν στην ιδέα της κλιματικής κρίσης, αλλά τώρα υπάρχουν απειλές βίας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή και να μην ανησυχούμε αν θα πληγούν τα νούμερα τηλεθέασης ή αν θα γίνουμε θύματα οργισμένων μηνυμάτων”.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα σε γενικές γραμμές εξακολουθούν να παραβλέπουν τον “κλιματικό ελέφαντα στο δωμάτιο” – μόνο το 5% των σταθμών που κάλυψαν τους πρόσφατους καύσωνες στο Τέξας και στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ τους συνέδεσαν με την άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών, σύμφωνα με ανάλυση των Media Matters

naftemporiki.gr