Skip to main content

Β. Κορέα: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου- Γιατί «δείχνει τα δόντια της»

REUTERS/Kim Hong-Ji

Εκτιμάται ότι ήταν μεγάλου βεληνεκούς.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, ανακοίνωσαν ο στρατός της Νότιας Κορέας και αξιωματούχοι από την Ιαπωνία, με το Τόκιο να προβάλλει «αυστηρή διαμαρτυρία» για την εκτόξευση.

Ο πύραυλος εκτιμάται πως ήταν μακρού βεληνεκούς και η εκτόξευσή του ήρθε σχεδόν δυο εικοσιτετράωρα μετά την απειλή της Πιονγκγιάνγκ ότι θα καταρρίψει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου» προς την κατεύθυνση «της ανατολικής θάλασσας», ανέφερε το επιτελείο στη Σεούλ, χρησιμοποιώντας την ονομασία στην κορεατική χερσόνησο αυτής που το Τόκιο αποκαλεί θάλασσα της Ιαπωνίας.

Ο νοτιοκορεατικός στρατός ανέφερε ότι «εντόπισε την εκτόξευση αυτού που εκτιμάται πως ήταν βαλλιστικός πύραυλος μακρού βεληνεκούς από την περιοχή της Πιονγκγιάνγκ περί τις 10:00 [σ.σ. τοπική ώρα· στις 04:00 ώρα Ελλάδας] προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας», διευκρίνισε αργότερα το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής Άμυνας.

Το Τόκιο επίσης επιβεβαίωσε τη νέα οπλική δοκιμή, με τον υπουργό Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα να κάνει λόγο περί εκτόξευσης «τουλάχιστον ενός» βαλλιστικού πυραύλου.

Κατά τον ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Χιροκάζου Ματσούνο, ο πύραυλος εκτέλεσε πτήση διάρκειας 74 λεπτών και έφθασε σε υψόμετρο πάνω από 6.000 μέτρα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης οποιουδήποτε πυραύλου έχει εκτοξευθεί από την Πιονγκγιάνγκ μέχρι σήμερα, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας και τόνισαν πως προφανώς επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM).

Από την πλευρά του, ο νοτιοκορεατικός στρατός ανέφερε πως ο πύραυλος διένυσε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων.

Η Βόρεια Κορέα υιοθέτησε ένα πιο απειλητικό τόνο αυτή την εβδομάδα  με την Κιμ Γιο Γιονγκ, την ισχυρή αδερφή του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, να καταδικάζει το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν ένα υποβρύχιο που φέρει πυραύλους με πυρηνική γόμωση σε ύδατα κοντά στην κορεατική χερσόνησο και να απειλεί να καταρρίψει κατασκοπευτικά αεροπλάνα αφού ισχυρίστηκε ότι τα αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη παραβίασαν πρόσφατα τον εναέριο χώρο της.

Τα σχόλια αυτά είναι «μέρος ενός σχεδίου της Βόρειας Κορέας που διογκώνει τις εξωτερικές απειλές για να συγκεντρώσει εγχώρια υποστήριξη και να δικαιολογήσει τις δοκιμές όπλων», σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ Leif-Eric Easley.

«Η Πιονγκγιάνγκ μετράει επίσης τις επιδείξεις δύναμης για να διαταράξει αυτό που αντιλαμβάνεται ως διπλωματικό συντονισμό εναντίον της, σε αυτή την περίπτωση, τη συνάντηση των ηγετών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.