Skip to main content

Γαλλία: Ανακρίνεται ο τρίτος επιβάτης του οχήματος που οδηγούσε ο 17χρονος

TF1

«Πανικοβλήθηκα και έφυγα», δηλώνει

Ο τρίτος επιβάτης του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο νεαρός Ναέλ, ο οποίος δολοφονήθηκε την Τρίτη από πηρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου στη Ναντέρ, ανακρίνεται αργά το πρωί της Δευτέρας από το IGPN, την αστυνομική δύναμη, όπως αναφέρουν Le Figaro και Liberation.

Ο συγκεκριμένος νεαρός ανακρίνεται ως μάρτυρας στην υπόθεση, η οποία έχει πυροδοτήσει έκρηξη κοινωνικής οργής στη Γαλλία, με αποτέλεσμα εκτεταμένα επεισόδια, λεηλασίες και καταστροφές.

Να σημειωθεί ότι ο τρίτος επιβάτης, επίσης 17 ετών, μετά τους πυροβολισμούς, τράπηκε σε φυγή για αυτό και ανακρίνεται.

Ο ίδιος δήλωσε στη Le Parisien ότι έτρεξε γιατί φοβήθηκε «μήπως τον πυροβολήσουν».  Πρώτα επέστρεψε στο σπίτι του, όπου η μητέρα του τον βρήκε «εντελώς αναστατωμένο». Η ίδια λέει ότι ήταν σε πανικό: «Ήθελα να πάω κατευθείαν στην αστυνομία, αλλά με τον πανικό, τη δουλειά και τα πέντε παιδιά που πρέπει να φροντίζω μόνη μου, ήταν περίπλοκο».

Η μητέρα κατέληξε να στείλει τον γιο της να μείνει με τον πατέρα του, ο οποίος ζει στη Μασσαλία (Bouches-du-Rhône), πριν επιστρέψει για να παραστεί στην κηδεία του Ναέλ στη Ναντέρ το Σάββατο. «Θα παρουσιαστούμε στο αστυνομικό τμήμα τη Δευτέρα», υποσχέθηκε η μητέρα στη Le Parisien. Και τώρα το έκανε.

Εκτόνωση;

Η ηρεμία άρχισε να επανέρχεται το βράδυ της Κυριακής μετά από πέντε νύχτες βίας σε όλη τη Γαλλία μετά τον φόνο του 17χρονου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, 78 άτομα είχαν συλληφθεί μέχρι τη 1.30 π.μ. χθες το βράδυ. Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του κατά την κατάσβεση πυρκαγιών σε αυτοκίνητα στο Seine-Saint-Denis, αλλά η νομαρχία της αστυνομίας και η πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού ανακοίνωσαν ότι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη καμία σχέση ανάμεσα στο περιστατικό και τα επεισόδια.

Triballeau/Pool via REUTERS/ Ο δήμαρχος Βενσάν Ζανμπρέν με την πρωθυπουργό Μπορν

Tο σοκ που προκάλεσε η επίθεση εναντίον του δημάρχου της L’Haÿ-les-Roses επισκίασε την σχετική εκτόνωση της βίας που ήδη παρατηρήθηκε σε πολλές πόλεις το βράδυ του Σαββάτου. Ο πρόεδρος της Association des maires de France (AMF), δηλαδή των Δημάρχων της Γαλλίας, Νταβίντ Λινάρ, κάλεσε σε συγκέντρωση υποστήριξης μπροστά από όλα τα δημαρχεία τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να υποδεχτεί τους προέδρους των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα και στη συνέχεια τους δημάρχους περισσότερων από 220 δήμων που έχουν σημαδευτεί από τη βία την Τρίτη. Ζήτησε επίσης από την πρωθυπουργό Μπορν να συναντηθεί με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων τη Δευτέρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Liberation, Le Figaro, Parisien

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Η πολλοστή εξέγερση στα προάστια τελειώνει… ως την επόμενη