Skip to main content

Ισπανία: Μειώνεται το ποσοστό του Λαϊκού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις, αλλά διατηρείται το προβάδισμα

REUTERS/Isabel Infantes/File Photo

Στις 23 Ιουλίου οι εκλογές. Το PP ίσως αποκτήσει κυβερνητική πλειοψηφία εφόσον συνεργαστεί με το Vox

Η ισπανική δεξιά χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το PSOE (Σοσιαλιστές), αλλά διατηρεί το προβάδισμα εν όψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Ιουλίου.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox, εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος, εξασφαλίζουν αρκετές έδρες για να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή των 350 μελών, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας άλλης δημοσκόπησης προβλέπουν ότι τα δύο κόμμα της ισπανικής δεξιάς δεν εξασφαλίζουν για λίγο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το Λαϊκό Κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις από τις 29 Μαΐου, όταν ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, μετά την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ωστόσο, η απόσταση ανάμεσα στα δύο κόμματα της ισπανικής δεξιάς και τα PSOE και Sumar, την νέα παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς στην οποία συμμετέχει το Podemos, έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του GAD3 για την εφημερίδα ABC, το PP εξασφαλίζει 150-154 έδρες, έναντι 150-153 στις αρχές του Ιουνίου, ενώ το Vox υποχωρεί στις 25-29 έδρες, έναντι 33-35 στις αρχές του Ιουνίου.

Δημοσκόπηση του IMOP Insights για την ιστοσελίδα El Confidencial δίνει στη συμμαχία PP/Vox 176-182 έδρες, έναντι 180-183 δύο εβδομάδες πριν.

Μια τρίτη δημοσκόπηση του 40DB για την εφημερίδα El Pais δείχνει ότι PP και Vox υπολείπονται των 176 εδρών που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία και εξασφαλίζουν 168 έδρες από 174 σύμφωνα με προηγούμενη δημοσκόπηση 40DB.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ