Skip to main content

«Πόλεμος» αστυνομίας-διαδηλωτών στη Μασσαλία

REUTERS/Yves Herman

Στη δίνη της βίας η Γαλλία.

Καζάνι που βράζει είναι η Γαλλία μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου. Η κοινωνική έκρηξη είναι τέτοια που ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία. Όπως σημειώνει το Reuters, πρόκειται για τη χειρότερη κρίση στην προεδρία του από τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» που παρέλυσαν μεγάλο μέρος της Γαλλίας στα τέλη του 2018.

Άλλοι βλέπουν ένα νέο 2005 λόγω των ομοιοτήτων, την οργή των νέων με καταγωγή από πρώην γαλλικές αποικίες, στα προάστια του Παρισιού, την «εξέγερση» των εφήβων ή και μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων που αισθάνονταν ξεχασμένοι, αποκομμένοι, με λιγότερες ευκαιρίες.

Μετά από τέσσερις νύχτες χάους και εκατοντάδες συλλήψεις, η Γαλλία ετοιμάζεται για νέα νύχτα έντασης.

Για άλλη μία μέρα οι τοπικές αρχές σε όλη τη χώρα ανακοίνωσαν απαγόρευση διαδηλώσεων και διέταξαν τη διακοπή της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς το βράδυ. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποίησε τους διαδηλωτές να μείνουν σπίτια τους, διαφορετικά θα τιμωρηθούν. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις για τους γονείς των ανήλικων παιδιών που συμμετέχουν στις ταραχές.

Ήδη στη Μασσαλία, όπου εστάλησαν ενισχύσεις, όπως μεταδίδει το BBC, γίνεται προσπάθεια από τους αστυνομικούς να διαλύσουν τα πλήθη που έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένοι προσπαθούν να λεηλατήσουν καταστήματα στο Canebière, έναν από τους κύριους εμπορικούς δρόμους της Μασσαλίας. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 14 συλλήψεις στην πόλη. Από τα 14 άτομα που συνελήφθησαν, τα επτά συνελήφθησαν να κλέβουν από ένα κατάστημα σε ένα εμπορικό κέντρο, ενώ άλλα άτομα επιχείρησαν να διαρρήξουν τον πυροσβεστικό σταθμό Canebière.

Μέχρι στιγμής τις ημέρες των ταραχών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, πάνω από 700 καταστήματα, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και υποκαταστήματα τραπεζών έχουν «λεηλατηθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και καεί ολοσχερώς από την Τρίτη».

Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές δίνουν ραντεβού στο κέντρο του Παρισιού. «Σταματήστε να καίτε τα προάστια, πάμε στο Παρίσι», αναφέρουν στα μηνύματα μεταξύ τους.

Κινητοποιούνται 45.000 αστυνομικοί

Την κινητοποίηση 45.000 αστυνομικών σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία απόψε, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο Ζεράλντ Νταρμανάν είπε ότι θα σταλούν ενισχύσεις ιδιαίτερα στη Λυών και τη Μασσαλία, όπου σημειώθηκαν από τις χειρότερες ταραχές.

Πρόκειται για τον ίδιο αριθμό αστυνομικών που κινητοποιήθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής, κατά την διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 1.311 άτομα. Είναι ο υψηλότερος αριθμός συλλήψεων από την έναρξη των ταραχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν θα παραστεί στην αίθουσα διοίκησης της αστυνομίας στο υπουργείο Εσωτερικών το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού για να παρακολουθήσει τις επιχειρήσεις για την τήρηση της τάξης.

Ανήλικοι πολλοί από τους συλληφθέντες

Σημειώνεται ότι το 30% των συλληφθέντων είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόντ-Μορετί, ηλικίας κάτω από 18 ετών.

Περισσότεροι από 200 αξιωματικοί έχουν τραυματιστεί από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους.

Κηδεύτηκε ο Ναέλ

Η κηδεία του αλγερινής καταγωγής έφηβου Ναέλ έγινε σήμερα κοντά στο Παρίσι, παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων.

Η τελετή, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 5.30 το απόγευμα τοπική ώρα, πραγματοποιήθηκε «πολύ ήρεμα, με περισυλλογή και χωρίς παρεκτροπές», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι παρέστησαν πολλοί νεαροί.

Η ταφή έγινε παρουσία της μητέρας του και της γιαγιάς του Ναέλ στο νεκροταφείο Μον-Βαλεριέν στη Ναντέρ, την πόλη όπου ζούσε ο 17χρονος και όπου σκοτώθηκε την Τρίτη όταν πυροβολήθηκε εξ επαφής από αστυνομικό.

Η κηδεία είχε αρχίσει το πρωί στο νεκροφυλάκειο της Ναντέρ σε κλίμα μεγάλης έντασης μεταξύ ομάδων νέων και του Τύπου, την παρουσία του οποίου δεν επιθυμούσε η οικογένεια, παρατήρησαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαβάστε ακόμα:

Η Γαλλία φλέγεται: Ο θάνατος του 17χρονου και το χρονικό της «εξέγερσης»