Skip to main content

Ουκρανία: Το μυστικό ταξίδι του επικεφαλής της CIA στο Κίεβο

REUTERS/Stringer

Το ταξίδι, για το οποίο δεν υπήρξε ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους

Την Ουκρανία επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ταξίδι αυτό, για το οποίο δεν υπήρξε ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.

Ο κ. Μπερνς συναντήθηκε με αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής της CIA επανέλαβε «τη δέσμευση των ΗΠΑ να μοιράζονται πληροφορίες ώστε να βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επιθετικότητας», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ουκρανικά drones εναντίον Ρώσων κατασκόπων

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, την πρώτη που αναφέρθηκε στο εν λόγω ταξίδι, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν στον Μπερνς σχέδια για την ανακατάληψη των εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις και για την έναρξη διαπραγματεύσεων για εκεχειρία ως το τέλος του έτους. Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι το ταξίδι πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.

Όπως επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο Μπερνς «ταξίδεψε στην Ουκρανία, όπως το κάνει τακτικά μετά την έναρξη της πρόσφατης επίθεσης της Ρωσίας πριν περισσότερο από έναν χρόνο».

Το ταξίδι έγινε πριν την αποτυχημένη ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να ξεκαθαρίσουν στη Ρωσία ότι δεν είχαν καμία ανάμιξη στην ανταρσία. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι ο Μπερνς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στο περιστατικό.

Πεντάγωνο: Αργός ο ρυθμός προόδου της ουκρανικής αντεπίθεσης

Η ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων «προχωρά με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που είχε προβλεφθεί» αλλά σημειώνει σταθερή πρόοδο, δήλωσε στο μεταξύ την Παρασκευή ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλι.

«Προχωρά με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που είχε προβλεφθεί. Δεν μου προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο Μίλι κατά την ομιλία του στην Εθνική Λέσχη Τύπου. Όπως σημείωσε, η αντεπίθεση «προχωρά σταθερά, προσεκτικά, περνώντας μέσα από πολύ δύσκολα ναρκοπέδια».

Όρμπαν: Δεν δίνουμε άλλα χρήματα στην Ουκρανία – Να μας πουν πού πήγαν τα προηγούμενα

Ζελένσκι: Εντολή ενίσχυσης του βόρειου στρατιωτικού τομέα της Ουκρανίας

Εντολή ενίσχυσης του βόρειου στρατιωτικού τομέα έδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στους ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές. Η εντολή αυτή έρχεται μετά την άφιξη του Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της Wagner, στη Λευκορωσία.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία έχουν ενημερωθεί από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις δυνάμεις ασφαλείας για την κατάσταση στην Λευκορωσία, τον βόρειο γείτονα της Ουκρανίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός στο Κίεβο

Στο Κίεβο έφτασε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ το πρωί του Σαββάτου 1 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία η χώρα του αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ήδη στο Κίεβο. Ήθελα η πρώτη ενέργεια της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. να είναι στην Ουκρανία», έγραψε ο κ. Σάντσεθ στον λογαριασμό του στο Twitter, επισημαίνοντας ότι θα μεταφέρει «όλη την αλληλεγγύη της Ευρώπης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters