Skip to main content

ΟΗΕ: 12μηνη παράταση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία από την Τουρκία

REUTERS/Mahmoud Hassano/File Photo

Η τρέχουσα εξάμηνη εξουσιοδότηση πρόκειται να λήξει στις 10 Ιουλίου.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς πίεσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει για 12 μήνες την έγκρισή του για μια μακροχρόνια επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχει βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία από την Τουρκία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η έγκριση από το 15μελές συμβούλιο είναι απαραίτητη επειδή οι συριακές αρχές δεν συμφώνησαν με την επιχείρηση του ΟΗΕ, η οποία παραδίδει βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, φαρμάκων και καταφυγίων, σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση από το 2014.

«Η 12μηνη εξουσιοδότηση επιτρέπει σε εμάς και τους εταίρους μας να παρέχουμε καλύτερα ανθρωπιστικά αποτελέσματα τους επόμενους μήνες. Είναι τόσο απλό», δήλωσε ο Γκρίφιθς.

Η τρέχουσα εξάμηνη εξουσιοδότηση πρόκειται να λήξει στις 10 Ιουλίου. Η σύμμαχος της Συρίας Ρωσία αμφισβητεί εδώ και καιρό την αναγκαιότητα της επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να παρασχεθεί στην περιοχή από το εσωτερικό της Συρίας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια υποστήριξε και πάλι την Πέμπτη ότι η επιχείρηση βοήθειας του ΟΗΕ παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Ο Γκρίφιθς είπε στο Συμβούλιο ότι η έκκληση του ΟΗΕ για βοήθεια προς τη Συρία ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023 είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά χρηματοδοτείται λιγότερο από το 12%.