Skip to main content

Γαλλία: Συνεδρίαση διυπουργικού πυρήνα κρίσης- 150 συλλήψεις στα επεισόδια για τον θάνατο του 17χρονου

REUTERS/Stephanie Lecocq

Διαδηλώσεις και επεισόδια σημειώθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Η Γαλλία φλέγεται για δύο ημέρες μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ, από πυρά αστυνομικού, επειδή δεν σταμάτησε σε έλεγχο.

Διαδηλώσεις και επεισόδια σημειώθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συνολικά 150 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος έκανε λόγο για «επαχθή βία ενάντια στα σύμβολα της Δημοκρατίας».

«Δημαρχεία, σχολεία και αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν ή δέχθηκαν επίθεση», έγραψε ο Νταρμανέν στον λογαριασμό του στο Twitter. «Ντροπή σε αυτούς που δεν απηύθυναν έκκληση για ηρεμία», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε σήμερα το πρωί συνεδρίαση διυπουργικού πυρήνα κρίσεων έπειτα από μία ακόμη νύκτα επεισοδίων, κυρίως στο Παρίσι, μετά τον θάνατο 17χρονου εφήβου από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου την Τρίτη, ανακοίνωσε η προεδρία.

Ο θάνατος του Ναέλ προκάλεσε τεράστια συναισθηματική φόρτιση στη Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση γνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί γρήγορα αυτή η κατάσταση σε ευρύτερες  ταραχές, λόγω της απογοήτευσης στη γαλλική κοινωνία για τις ανισότητες και τη συμπεριφορά της αστυνομίας.

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ των 13 αντίστοιχων περιστατικών πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας. Το 2021 καταγράφηκαν τρία τέτοια περιστατικά και άλλα δύο το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 και μετά είναι είτε μαύροι είτε αραβικής καταγωγής.

Νωρίτερα ο Μακρόν ζήτησε ηρεμία, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητο» θάνατο ενός έφηβου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα η έκκλησή του.