Skip to main content

Γαλλία: Επεισόδια για δεύτερη νύχτα μετά το θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού- 77 προσαγωγές

REUTERS/Stephanie Lecocq

Ο θάνατος του 17χρονου Ναέλ προκάλεσε τεράστια συναισθηματική φόρτιση στη Γαλλία.

Για δεύτερη νύχτα συνεχίστηκαν τα επεισόδια στη Γαλλία, κυρίως στα περίχωρα του Παρισιού, όπου σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού ο 17χρονος Ναέλ επειδή δεν σταμάτησε σε έλεγχο. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν γίνει τουλάχιστον 77 προσαγωγές στο Παρίσι και τα γύρω προάστια.

Περίπου 2.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν μέσα και γύρω από το Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης.

Η ένταση ανέβηκε περί τις 23:00 [τοπική ώρα· τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας] στο προάστιο Ναντέρ, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο του Παρισιού, όπου σκοτώθηκε ο έφηβος την Τρίτη.  Πάνω από δέκα οχήματα της αστυνομίας και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν· στήθηκαν οδοφράγματα στους δρόμους. Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς βρίσκονταν σε εξέλιξη περί τη 01:00 [02:00 ώρα Ελλάδας] στη συνοικία, που έγινε ήδη θέατρο επεισοδίων την προηγουμένη. Οι δυο πλευρές αντάλλασσαν δακρυγόνα, πέτρες, κομμάτια πλακών από πεζοδρόμια.

Περίπου είκοσι κοινότητες στην περιφέρεια Σεν-Σαιν-Ντενί, νομού στο βορειοανατολικό τομέα της μητροπολιτικής περιφέρεια του Παρισιού, κατέγραψαν επεισόδια, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν περιστατικά σε πολλές περιοχές στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

Η αστυνομία συγκρούστηκε επίσης με διαδηλωτές στην πόλη Λιλ, στα βόρεια, και στην Τουλούζη, στα νοτιοδυτικά. Ταραχές σημειώθηκαν επίσης στην Αμιέν, τη Ντιζόν και το διοικητικό τμήμα της Εσόν νότια της γαλλικής πρωτεύουσας, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο θάνατος του Ναέλ προκάλεσε τεράστια συναισθηματική φόρτιση στη Γαλλία. Η χρήση θανατηφόρου βίας από αστυνομικούς εναντίον του εφήβου,ο οποίος ήταν βορειοαφρικανικής καταγωγής, αναζωπύρωσε την έντονη δημόσια συζήτηση για το πώς δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Γαλλία: το 2022, καταγράφτηκαν δεκατρείς θάνατοι κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας σε δρόμους έπειτα από «άρνηση συμμόρφωσης», αριθμός άνευ προηγουμένου στη χώρα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε ηρεμία, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: «Έχουμε έναν έφηβο που σκοτώθηκε, είναι ανεξήγητο και αδικαιολόγητο. Τίποτα δεν δικαιολογεί τον θάνατο ενός νεαρού άνδρα». Οι δηλώσεις του ήταν ασυνήθιστα ειλικρινείς σε μια χώρα όπου ανώτεροι πολιτικοί είναι συχνά επιφυλακτικοί στο να εκφραστούν επικρτικά για την αστυνομία δεδομένων των ανησυχιών για την ασφάλεια των ψηφοφόρων, σχολιάζει ο Guardian.