Skip to main content

Πούτιν: Δώσαμε 1 δισ. δολ. στη Wagner σε ένα χρόνο

Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Τα χρήματα δόθηκαν μεταξύ Μαΐου του 2022 και Μαΐου του 2023

Το ρωσικό κράτος χρηματοδότησε τον τελευταίο χρόνο τη μισθοφορική οργάνωση Wagner με 86 δισεκατομμύρια ρουβλία (1 δισεκατομμύριο δολάρια), δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα χρήματα δόθηκαν μεταξύ Μαΐου του 2022 και Μαΐου του 2023.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, που ηγήθηκε στην σύντομης ανταρσίας το περασμένο Σάββατο, κέρδισε επίσης πολλά κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον τομέα της εστίασης και του κέτερινγκ. Κατά τον Πούτιν, ο Πριγκόζιν κέρδισε 80 δισεκατομμύρια ρούβλια από τις δραστηριότητές του αυτές.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι αρχές θα ερευνήσουν πού δαπανήθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν στη Wagner.

Νωρίτερα και αναφερόμενος στην ανταρσία της Wagner, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός σταμάτησε «έναν εμφύλιο πόλεμο».

«Ουσιαστικά σταματήσατε έναν εμφύλιο πόλεμο, ενεργήσατε σωστά και συντονισμένα», είπε μιλώντας έξω από το Κρεμλίνο, μπροστά σε 2.500 στρατιώτες και αστυνομικούς, φρουρούς και αξιωματούχους ασφαλείας. Ανάμεσα στο κοινό ήταν και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, την απομάκρυνση του οποίου προσπάθησε να προκαλέσει ο Πριγκόζιν.

Με άρματα και βαρύ οπλισμό θα εξοπλιστεί η Εθνική Φρουρά

Στο μεταξύ, με βαρύ οπλισμό και άρματα θα εξοπλιστεί η Εθνική Φρουρά της Ρωσίας, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα τον επικεφαλής της Βίκτορ Ζόλοτοφ.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, ο Ζόλοτοφ είπε επίσης ότι οι μισθοφόροι της Wagner οι οποίοι πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο μια μικρής διάρκειας ανταρσία, δεν θα ήταν σε θέση να καταλάβουν την Μόσχα αν είχαν φθάσει στην ρωσική πρωτεύουσα.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ο πρώην σωματοφύλακας του Πούτιν που θα μπορούσε να «φάει» τη θέση του Σοϊγκού

Κρεμλίνο: Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν