Skip to main content

Κρεμλίνο: Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν

Το ιδιωτικό τζετ του προσγειώθηκε το πρωί της Τρίτης στη Λευκορωσία- Δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί εάν ο ίδιος ο Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροσκάφος.

Το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο ηγέτης της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, όπως έκανε γνωστό την Τρίτη ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ανταρσία της Wagner, οι μαχητές της οποίας προέλασαν προς τη Μόσχα το Σάββατο, ζητώντας την αποπομπή της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας για τους κακούς χειρισμούς της, όπως τους χαρακτήρισαν, στον πόλεμο της Ουκρανίας, έληξε με συμβιβσμό στον οποία συμφώνησε ο Πριγκόζιν, με την μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, προβλέπεται εξορία για τον Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και απαλλαγή των κατηγοριών για ενορχήστρωση ένοπλης εξέγερσης.

Αν και μετά το διάγγελμά του, ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε να τηρήσει την υπόσχεσή του ότι όσα μέλη της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner το επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό ή να ζητήσουν αμνηστία στη Λευκορωσία, υπάρχουν αφμιβολίες ότι αυτό θα ισχύσει για τον Πριγκόζιν. Άλλωστε στο διάγγελμά του κατηγόρησε τον αρχηγό της παραστρατιωτικής μισθοφορικής οργάνωσης, χωρίς όμως να τον κατονομάσει και τάχτηκε εναντίον των «διοργανωτών» της εξέγερσης, κάνοντας λόγο για προδότες που θα «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Πάντως το ιδιωτικό τζετ του προσγειώθηκε το πρωί της Τρίτης στη Λευκορωσία, σύμφωνα με το παρατηρητήριο Belarusian Hajun, που επικαλείται δεδομένα για την αεροπορική κίνηση της χώρας. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί εάν ο ίδιος ο Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροσκάφος, σύμφωνα με τη Hajun.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η συμφωνία για τον τερματισμό της ανταρσίας εφαρμόζεται και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τηρεί  πάντα τον λόγο του.

Μετά το διάγγελμα του Πούτιν χθες, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι η υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB) έκλεισε την έρευνά της για την ένοπλη εξέγερση της ομάδας το Σαββατοκύριακο. Έπειτα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Wagner ετοιμάζεται να παραδώσει τον βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό της.

Πάντως, όπως είπε ο Πεσκόφ, δεν γνωρίζει πόσοι μαηχτές της Wagner θα  υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας μετά τη συμφωνία.

«Ο Πούτιν δεν αποδυναμώθηκε από την ανταρσία»

Η ανταρσία της Wagner θεωρείται ότι έχει πλήξει την φήμη του Ρώσου προέδρου, αποδυναμώνοντάς τον. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με την εκτίμησε ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε αποδυναμωμένη θέση και έκανε λόγο για «υπερσυναισθηματικές εκρήξεις μεταξύ πολιτικών επιστημόνων και ψευδοπολιτικών επιστημόνων» που προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση της εξουσίας του Ρώσου προέδρου μετά την ανταρσία.