Skip to main content

Το τζετ του Πριγκόζιν προσγειώθηκε στη Λευκορωσία

Ο Πριγκόζιν έχει μολις δώσει την εντολή απόσυρσης. REUTERS/Alexander Ermochenko

Δεν είναι σαφές ποιοι επέβαιναν στο σκάφος

Το ιδιωτικό τζετ του Γεβγκένι Πριγκόζιν προσγειώθηκε το πρωί της Τρίτης στη Λευκορωσία, σύμφωνα με το παρατηρητήριο Belarusian Hajun, που επικαλείται δεδομένα για την αεροπορική κίνηση της χώρας.

Δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί εάν ο ίδιος ο Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροσκάφος, σύμφωνα με τη Hajun.

Υπενθυμίζεται μετά την ανταρσία που οργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής, οδηγώντας τις δυνάμεις των μισθοφόρων της Wagner προς τη Μόσχα, ο Πριγκόζιν κατέληξε σε έναν συμβιβασμό με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, το βράδυ του Σαββάτου. Στο πλαίσιο του συμβιβασμού, για τον οποίο μεσολάβησε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πούτιν του επέτρεψε να «αυτοεξοριστεί» στη Λευκορωσία και έδωσε στους μισθοφόρους του αμνηστία.

Έκτοτε ωστόσο η τύχη του αγνοείται. Σχολιάζοντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Πριγκόζιν, ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμων και πρόεδρος του Eurasia Group Ίαν Μπρέμερ κάνει λόγο για έναν ζωντανό νεκρό (dead man walking).  
Ο Πριγκόζιν είναι «ένα είδος ζωντανού νεκρού σε αυτό το σημείο», είπε, προσθέτοντας: «Θα εκπλαγώ πολύ αν θα είναι ακόμα μαζί μας σε λίγους μήνες». Άλλοι αναλυτές πάλι πιστεύουν ότι ο επικεφαλής της Wagner και άλλοτε από τους πλέον στενούς και πολύτιμους συμμάχους του Πούτιν, ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο της σύγκρουσης με τον Ρώσο πρόεδρο.