Skip to main content

Κολομβία: Η τραγική αποκάλυψη των 4 παιδιών για την μητέρα τους

Colombian Military Forces/Handout via REUTERS

Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν έπειτα από παραμονή 40 ημερών στη ζούγκλα

Την ανάρρωσή τους στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Μπογκοτά συνεχίζουν τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν έπειτα από παραμονή 40 ημερών στη ζούγκλα της Κολομβίας.

Σύμφωνα με τους συγγενείς τους, «μιλούν λίγο», αλλά αποκάλυψαν ότι η μητέρα τους επέζησε επί τέσσερις ημέρες μετά τη συντριβή του αεροπλάνου και υπέκυψε τελικά στα τραύματά της.

«Η κόρη μου μού είπε ότι η μητέρα της παρέμεινε στην ζωή τέσσερις μέρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πατέρας τους, Μανουέλ Μίλερ Ρανόκε Μοράλες. «Πριν πεθάνει, η μητέρα τους τούς είπε: «Πηγαίνετε να βρείτε τον πατέρα σας».

Το πρωί της 1ης Μαΐου, το αεροπλάνο της εταιρείας Avianline Charters απογειώθηκε από περιοχή της ζούγκλας που είναι γνωστή με το όνομα Αραρακουάρα με προορισμό το Σαν Χοσέ ντελ Γκουαβιάρε, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της κολομβιανής Αμαζονίας.

Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, ο πιλότος ενημέρωσε για πρόβλημα στον κινητήρα και στην συνέχεια το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Οι στρατιώτες εντόπισαν τα συντρίμμια στις 15 Μαΐου, νότια του διαμερίσματος της Κακέτα. Το αεροπλάνο είχε καρφωθεί κάθετα στο έδαφος. Ο πιλότος βρέθηκε νεκρός στο κόκπιτ. Αλλά οι στρατιώτες δεν έκαναν γνωστό πού βρήκαν τους άλλους δύο ενήλικες νεκρούς, τη μητέρα των παιδιών και έναν ιθαγενή αρχηγό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, τα παιδιά πήραν το αεροπλάνο με την μητέρα τους για να ξεφύγουν από τις απειλές του τμήματος των FARC που απορρίπτει την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία η οποία υπεγράφη το 2016 με την οργάνωση των ανταρτών.

Απειλές

«Πρόκειται για θαύμα του Θεού. Ευχαριστούμε τον Θεό που κράτησε τα παιδιά στην ζωή. Ως λαός ιθαγενών, δείξαμε στον κόσμο για τι είμαστε ικανοί. Βρήκαμε το αεροπλάνο, βρήκαμε τα παιδιά», είπε ο Ρανόκε Μοράλες.

Ο πατέρας των παιδιών διαμαρτυρήθηκε για την δημοσίευση φωτογραφιών των παιδιών του από το δωμάτιο του νοσοκομείου. «Δεν συμφωνώ καθόλου μ’ αυτό. Να παίρνουν φωτογραφίες των παιδιών μου, να τις αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι άδικο».

Εξήγησε ότι συμμετείχε στις έρευνες επί 40 ημέρες στην ζούγκλα, χωρίς «καμία υλική βοήθεια» και αρρώστησε. «Ζητούμε από τον πρόεδρο (Γκουστάβο Πέτρο) να αποζημιώσει όσους συμμετείχαν στις έρευνες».

Ο πατέρας των τεσσάρων παιδιών αναφέρθηκε επίσης στις απειλές που προκάλεσαν την φυγή της οικογένειας με το αεροπλάνο.

«Απειλούμαι από το Μέτωπο Καρολίνα Ραμίρες» είπε, τους διαφωνούντες των FARC, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους των απειλών. «Ξέρω ότι οι αδίστακτοι αυτοί άνθρωποι μπορεί να ξαναρχίσουν τις πιέσεις και δεν θα το επιτρέψω ποτέ. Μου είπαν ότι θα έρθουν να με βρουν στην Μπογκοτά (…) Αυτό που θέλουν είναι το οικονομικό συμφέρον και όταν δεν είσαι μαζί τους, είσαι εχθρός».

Ολόκληρη αυτή η περιοχή της Αμαζονίας στον νότο της Κολομβίας είναι ιστορικό προπύργιο των FARC. Η επιχείρηση αναζήτησης των παιδιών από τον στρατό ήταν κούρσα ενάντια στον χρόνο. Στόχος του στρατού ήταν να προλάβει να βρει τα τέσσερα παιδιά πριν πέσουν στα χέρια της ένοπλης αυτής οργάνωσης, με την οποία η κυβέρνηση μόλις διέρρηξε μία εύθραυστη εκεχειρία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP