Skip to main content

Ε.Ε. για καταστροφή φράγματος: «Σε πρωτόγνωρο επίπεδο οι ρωσικές επιθέσεις»

REUTERS

Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, η επίθεση «αντιπροσωπεύει μια νέα διάσταση στις ρωσικές ωμότητες»

Σε νέο επίπεδο πέρασε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στη Χερσώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον κρίσιμης σημασίας μη στρατιωτικών ουκρανικών υποδομών έφθασαν σε πρωτόγνωρο επίπεδο σήμερα με την καταστροφή του φράγματος», ανέφερε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

Όπως τόνισε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει αυτή την επίθεση με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους».

Κατά τον κ. Μπορέλ, η επίθεση «αντιπροσωπεύει μια νέα διάσταση στις ρωσικές ωμότητες και ίσως συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Η έκρηξη έχει θέσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων σε κίνδυνο και επηρεάζει την τροφοδοσία με νερό ως ψυκτικό μέσον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, δήλωσε επίσης.

Ζελένσκι: Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει

«Ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει», δήλωσε στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στην νότια Ουκρανία.

«Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο κατά της ζωής, κατά της φύσης, κατά του πολιτισμού», ανέφερε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο Telegram κατηγορώντας τους Ρώσους ότι ναρκοθέτησαν το φράγμα πριν το ανατινάξουν.

Β. Ζελένσκι: Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο κατά την ζωής

«Η Ρωσία ανατίναξε μια βόμβα, προκαλώντας τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στους «Εννέα του Βουκουρεστίου», ένα σχήμα που συγκεντρώνει εννέα χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπη μέλη του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», συνέχισε.

Η καταστροφή του φράγματος εγείρει φόβους για τις καταστροφικές συνέπειες στην πανίδα και την χλωρίδα αυτής της περιοχής της νότιας Ουκρανίας.

Η στάθμη του νερού μειώνεται κατά 35 εκατ. την ώρα

Η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα της Καχόβκα μειώνεται κατά 35 εκατοστά την ώρα, δήλωσε εξάλλου ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, διορισμένος αξιωματούχος του ελεγχόμενου από την Μόσχα τμήματος της ουκρανικής περιοχής της Ζαπορίζια.

Νωρίτερα, ο διορισμένος από την Ρωσία κυβερνήτης της ουκρανικής περιοχής Ζαπορίζια δήλωσε ότι το επίπεδο του ταμιευτήρα της Καχόβκα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έπεσε κατά 2,5 μέτρα και αναμένεται να πέσει έως και τα 7 μέτρα, ως αποτέλεσμα του ρήγματος στο φράγμα Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το ρήγμα στο φράγμα της Καχόβκα, το οποίο τροφοδοτεί με κρύο νερό τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έχει εντείνει τους φόβους μιας καταστροφής στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανία.

Εξάλλου, ο διορισμένος από την Μόσχα δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Νόβα Καχόβκα δήλωσε ότι το επίπεδο του νερού στην πόλη έχει φθάσει τα 11 μέτρα, μετέδωσε το TASS.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα