Skip to main content

Ουκρανία: Τι σημαίνει η κατάρρευση του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα για τις συγκρούσεις

Maxar Technologies/Reuters

«Δεν θα εκπλαγώ αν η καταστροφή του φράγματος επιβραδύνει περαιτέρω τη στρατιωτική δράση», σχολίασε ο καθηγητής Χιούμπερτ Τσανσόν από το University of QLD School of Civil Engineering.

Η ανατίναξη του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, στη Νόβα Καχόβκα, αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Η μοντελοποίηση που έγινε στα τέλη του περασμένου έτους έδειξε ότι μεγάλες περιοχές τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερή όχθη του ποταμού θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν. Αναμένεται επίσης να επηρεάσει σημαντικά την παροχή νερού στην χερσόνησο της Κριμαίας και ενδέχεται να έχει «αρνητικές συνέπειες» για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, όπως προειδοποίηση η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom, σημειώνοντας ωστόσο ότι για την ώρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Τι σημαίνει όμως η κατάρρευση του φράγματος για τις συγκρούσεις στο πεδίο μεταξύ των δυνάμεων της Μόσχας και του Κιέβου; Σύμφωνα με τον καθηγητή Χιούμπερτ Τσανσόν από το University of QLD School of Civil Engineering, η τεράστια ποσότητα νερού που διαρρέει από το φράγμα αφενός θα απειλήσει χιλιάδες ανθρώπους, αφετέρου θα επιβραδύνει τη στρατιωτική δράση.

«Δεν θα εκπλαγώ αν η καταστροφή του φράγματος επιβραδύνει περαιτέρω τη στρατιωτική δράση», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ο μεγάλος όγκος νερού που διαρρέει «δεν πρόκειται να τελειώσει σε μερικές μέρες». Η αποκατάσταση του φράγματος «δεν πρόκειται να έχει μια γρήγορη λύση».

Οι εργασίες αποκατάστασης, όπως εξήγησε, χρειάζονται πολιτικό μηχανικό. Για να γίνουν όμως, χρειάζεται απαραίτητα «ασφαλές περιβάλλον». Πρέπει δηλαδή «ένα μέρος να είναι υπεύθυνο για το φράγμα και να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ουκρανική προεδρία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «ανατίναξε» στη διάρκεια της νύχτας το υδροηλεκτρικό φράγμα για να πλημμυρίσει την περιοχή και να φρενάρει την ουκρανική επίθεση που φαίνεται να έχει ξεκινήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις ετοίμαζαν αμφίβια επιχείρηση μέσω του Δνείπερου ποταμού.

«Ο στόχος των τρομοκρατών είναι προφανής: να εμποδίσουν τις επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί είναι σημαντικό το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα