Skip to main content

Κατάρρευση φράγματος στη Χερσώνα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Νόβα Καχόβκα

video obtained by Reuters

Κάτω από το νερό η πόλη Νόβα Καχόβκα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ουκρανία, στις περιοχές που γειτνιάζουν με τον ποταμό Δνείπερο, μετά την ανατίναξη του πελώριου υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, στη Χερσώνα.

Τεράστιος όγκος νερού διαρρέει ανεξέλεγκτος, και ήδη καταγράφονται πλημμύρες σε κατοικημένες περιοχές.

Μετά την ρήξη του φράγματος, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιφέρεια της Νόβα Καχόβκα στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της ουκρανικής επαρχίας της Χερσώνας, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο διάταγμα των διορισμένων από τη Μόσχα τοπικών αρχών.

Η ουκρανική πόλη Νόβα Καχόβκα, που ελέγχεται επίσης από τη Ρωσία, βρίσκεται τώρα κάτω από το νερό, σύμφωνα με αναφορές του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Tass.

Οι ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναφέρουν επίσης ότι περίπου 600 σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Οι περιοχές που απειλούνται περισσότερο από πλημμύρες είναι τα νησιά κατά μήκος του Δνείπερου στη Νόβα Καχόβκα και μεγάλο μέρος της αριστερής όχθης που ελέγχεται από τη Ρωσία, στη νότια Χερσώνα.

Προηγούμενη μοντελοποίηση υποστήριζε ότι η πόλη της Χερσώνας δεν θα απειλείτο σημαντικά σε μια τέτοια περίπτωση,  αλλά το λιμάνι, οι αποβάθρες και ένα νησί στα νότια της πόλης είναι πιθανό να πλημμυρίσουν.

Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους. Ο Αντρέι Αλεξέγιενκο, ένας από τους Ρώσους αξιωματούχους στην κατεχόμενη Χερσώνα, δημοσίευσε στο Telegram ότι κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν 14 οικισμοί και απειλούνται 22.000 άνθρωποι που ζουν σ’ αυτούς.