Skip to main content

Γαλλία: Η δημοκρατία στη χώρα είναι ανύπαρκτη, λέει η δήμαρχος του Παρισιού

REUTERS/Sarah Meyssonnier/

Επίθεση της Αν Ινταλγκό στην κυβέρνηση Μακρόν

Τη δέκατη τέταρτη μέρα κινητοποιήσεων ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό διατύπωσε μια «σοβαρή» κατηγορία.

«Η δημοκρατία είναι ανύπαρκτη στη Γαλλία», είπε η δήμαρχος του Παρισιού την Τρίτη στο μικρόφωνο της France inter. «Κανείς δεν ψήφισε αυτόν τον συνταξιοδοτικό νόμο και όλοι ψήφισαν κατά του κινδύνου της ακροδεξιάς», συνέχισε.

Για να διαμαρτυρηθεί για τη μεταρρύθμιση, έχει βάλει και σημαίες στο δημαρχείο της πόλης. Το δε υπουργείο Δικαιοσύνης της  ζήτησε ακόμη στις αρχές Μαΐου να αποσύρει κάθε μήνυμα συμπαράστασης στους απεργούς.

«Είμαστε σε ένα σύστημα όπου υπάρχει βούληση της κυβέρνησης να μην ακούσει», αντέδρασε εείνη, ενώ ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπράουν – Πιβέ, θα αποφασίσει σύντομα για το απαράδεκτο της άρσης της συνταξιοδότησης στα 64.

Η 14η ημέρα κινητοποιήσεων από την αρχή του έτους ενδέχεται να είναι το κύκνειο άσμα ενός πρωτοφανούς μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας που χαρακτηρίσθηκε από μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις, που δεν κατάφεραν όμως να κλονίσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μακρόν.

Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό

Η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα συνταγματικά μέσα – περιλαμβανομένου του άρθρου που επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίου χωρίς ψηφοφορία στην Βουλή – για να επιβάλει την μεταρρύθμιση, η οποία ετέθη σε ισχύ στις 14 Απριλίου μετά την επικύρωσή της από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πολέμιους της μεταρρύθμισης άφησε βαθιά σημάδια. Η νέα ημέρα κινητοποιήσεων πραγματοποιείται σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει να ξαναπάρει την πρωτοβουλία εισάγοντας νέα θέματα στην ατζέντα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro