Skip to main content

Σφοδρή επίθεση Πριγκόζιν στις αρχές της Μόσχας: «Είστε καθάρματα»

Ο Πριγκόζιν απευθύνεται μάλιστα απευθείας εναντίον του  Ρωσικού Υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει επανειλημμένα επικρίνει για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο παρελθόν

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής των Ρώσων μισθοφόρων Βάγκνερ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία μετά τις επιθέσεις με drones στη Μόσχα.

«Βρωμερά καθάρματα, τι κάνετε;» ακούγεται να ωρύεται ο Πριγκόζιν σε μια ηχογράφηση στο κανάλι του ,στο Telegram, καταγγέλλοντας  τους «γραφειοκράτες που απολαμβάνουν μια υπέροχη ζωή» και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Γιατί στο διάολο επιτρέπετε σε αυτά τα drones να πετάξουν στη Μόσχα; Αν πετούν στα σπίτια σας, στη συνοικία Ρουμπλέβκα, αφήστε τα σπίτια σας να καούν. Αλλά τι πρέπει να κάνουν οι απλοί πολίτες όταν πολεμικά drones πετάνε έξω από τα παράθυρά τους;» κραυγάζει ο επικεφαλής των Ρώσων μισθοφόρων Βάγκνερ. Η Ρουμπλέβκα είναι μια περιοχή δυτικά της Μόσχας, γνωστή για τις πολυτελείς βίλες της. Το πρωί της Τρίτης, η Μόσχα δέχτηκε επίθεση από πολλά drones. Η ρωσική κυβέρνηση έκανε λόγο για οκτώ drones, τα οποία αναχαιτίστηκαν. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν προηγουμένως μιλήσει  όμως για 25 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Ρωσία κατηγόρησε το Κίεβο ότι ήταν πίσω από την επίθεση και προειδοποίησε με αντίποινα. Η Ουκρανία υποστήριξε πάντως ότι «δεν είχε καμία σχέση».

Γνωστός για την αντιπαλότητά του προς την ηγεσία του ρωσικού στρατού, ο Πριγκόζιν  φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς με τους εχθρούς του στον ρωσικό μηχανισμό εξουσίας.

Ο Πριγκόζιν απευθύνεται μάλιστα απευθείας εναντίον του  Ρωσικού Υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει επανειλημμένα επικρίνει για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο παρελθόν: «Βγάλτε τους αλήτες από τα γραφεία σας και υπερασπιστείτε αυτήν τη χώρα. Είστε το Υπουργείο Άμυνας. Δεν έχετε κάνει τίποτα», ακούγεται να λέει ο επικεφαλής των μισθοφόρων.

Το αφεντικό της  ομάδας Βάγκνερ έχει σκληρύνει τη ρητορική του τις τελευταίες εβδομάδες. Κατηγόρησε μάλιστα ευθέως τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό του επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ για την καθυστέρηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Πριγκόζιν κατηγορεί τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία πάνω από όλα για την έλλειψη πυρομαχικών που αντιμετώπισαν οι μισθοφόροι του στη μάχη του Μπαχμούτ.

Στις συνεντεύξεις του, ο Πριγκόζιν αναδεικνύει όλο και περισσότερο τα βάσανα των «απλών στρατιωτών» και των Ρώσων πολιτών και στρέφεται κατά της υποτιθέμενης ελίτ εξουσίας στη Μόσχα. Κατά καιρούς οι «εκρήξεις» του εμφανίζονται ως εκκλήσεις για εξέγερση.

Διαβάστε ακόμη

Wagner: Ζητούνται επειγόντως μαχητές, γιατροί και …ψυχολογοι σε fb και twitter – Ο μισθός και τα μπόνους