Skip to main content

Αυστρία: Το σπίτι του Χίτλερ θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση της αστυνομίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

REUTERS

Αμφιλεγόμενη απόφαση, αρκετές αντιδράσεις

Το σπίτι στην Αυστρία στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση αστυνομικών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ενώ υπάρχει μια μακρόχρονη διαμάχη για το τι πρέπει να γίνει με το σπίτι.

Η κυβέρνηση αγόρασε το κτίριο στο Braunau am Inn κοντά στα γερμανικά σύνορα με εντολή αναγκαστικής αγοράς το 2016 μετά από μακρά διαμάχη. Ο δικτάτορας γεννήθηκε σε ένα νοικιασμένο δωμάτιο στον τελευταίο όροφο το 1889.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Αλλά τα σχέδια είναι αμφιλεγόμενα. Ορισμένοι Αυστριακοί θέλουν να γκρεμίσουν το σπίτι και μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε αποφασίσει την κατεδάφισή του για να μην γίνει εστία νεοναζί.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι αυτό θα αποτελούσε ουσιαστικά άρνηση του παρελθόντος της Αυστρίας, ενώ άλλοι έχουν πει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως σπίτι συμφιλίωσης ή ως χώρος για μια φιλανθρωπική οργάνωση.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι οικοδομικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2025, ενώ η αστυνομική δύναμη θα μετακομίσει το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF.

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κυριαρχίας, το σπίτι μετατράπηκε σε βωμό του Χίτλερ – ο οποίος έζησε στο σπίτι μόνο για λίγους μήνες – καθώς η πόλη προσέλκυσε ένα κύμα τουριστών.

Αλλά καθώς οι Ναζί άρχισαν να χάνουν τον έλεγχο το 1944, το σπίτι σφραγίστηκε με σανίδες.

Για δεκαετίες η αυστριακή κυβέρνηση νοίκιαζε το σπίτι από την πρώην ιδιοκτήτριά του, Gerlinde Pommer, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον ακροδεξιό τουρισμό.

Χρησιμοποιήθηκε από μια φιλανθρωπική οργάνωση ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες, μέχρι που η Pommer μπλόκαρε μελλοντικές ανακαινίσεις.

Το 2016, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που επέτρεψε να κατασχέσει το σπίτι από αυτήν με αντάλλαγμα αποζημίωση άνω των 800.000 ευρώ (694.000 λίρες).

Τρία χρόνια αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σχέδια για τη μετατροπή του σπιτιού του 17ου αιώνα σε αστυνομικό τμήμα.

Η Αυστρία προσαρτήθηκε από τη ναζιστική Γερμανία το 1938 και για δεκαετίες παρουσιαζόταν ως ένα από τα πρώτα θύματα του καθεστώτος. Όμως πολλοί τότε καλωσόρισαν την κίνηση, γνωστή και ως Anschluss ή σύνδεση, και η Αυστρία άρχισε να μιλάει για τη δική της συνενοχή στα ναζιστικά εγκλήματα.

Πηγή: BBC