Skip to main content

Τι κέρδισε η Μόσχα στο Μπαχμούτ; «Να διοικεί συντρίμμια»

REUTERS/Alex Babenko

«Σύντομα μπορεί να δούμε τις ουκρανικές δυνάμεις να περικυκλώνουν τις δυνάμεις της Wagner, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτούς, στην πόλη Μπαχμούτ».

Μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ότι έχει καταλάβει ολόκληρο το Μπαχμούτ, το Κίεβο εξακολουθεί να επιμένει ότι οι δυνάμεις του έχουν τον έλεγχο του νοτιοδυτικού τομέα της πόλης, που αποτελεί το επίκεντρο των συγκρούσεων για δέκα μήνες επιφέροντας μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές.

Όπως έγραψε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο «στις πτέρυγες βορείως και νοτίως του Μπαχμούτ» και οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει οι ίδιες την πόλη, εξακολουθούν να αποχωρούν από περιοχές που ελέγχουν.

Η κατάσταση στο πεδίο σίγουρα δεν είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει όμως μία βεβαιότητα, σύμφωνα με τον απόστρατο στρατηγό του αμερικανικού στρατού Μαρκ Χέρτλινγκ. Ανακοινώνοντας την κατάκτηση του Μπαχμούτ, η Μόσχα ουσιαστικά «διοικεί τα συντρίμμια».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όντως, διακήρυξε ότι η Ρωσία κέρδισε τη μάχη για την «απελευθέρωση» του Μπαχμούτ το Σάββατο, αφού ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του, που ευθυγραμμίζονται με τη Μόσχα, «κατέλαβαν πλήρως» την πόλη.

Μιλώντας στο CNN, ο Χέρτλινγκ υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από το Μπαχμούτ, ωστόσο, τώρα είναι σε «πολύ καλύτερη» θέση για να διώξουν τις ρωσικές δυνάμεις από τους γύρω οικισμούς.  Υποστήριξε επίσης ότι οι περιοχές που ελέγχει η Ρωσία δεν έχουν «καμία τακτική αξία», επισημαίνοντας ότι το Μπαχμούτ είχε καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό μετά από μήνες βίαιων μαχών. Προέβλεψε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός θα περικυκλώσει σύντομα τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η Ρωσία βασικά διοικεί συντρίμμια αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά. «Οι ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αποσυρθεί μπορούν τώρα να έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον αυτής της πόλης από ό,τι πριν», πρόσθεσε. «Σύντομα μπορεί να δούμε τις ουκρανικές δυνάμεις να περικυκλώνουν τις δυνάμεις της Wagner, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτούς, στην πόλη Μπαχμούτ».

Συνεχίζοντας τις προβλέψεις του για τις δυνάμεις της Wagner, ανέφερε σε tweet του την Κυριακή ότι θα βιώσουν μια «καταστροφή» εντός ημερών από την κήρυξη της νίκης επί του Μπαχμούτ, ενώ επεσήμανε ότι η ομάδα μισθοφόρων είχε υποστεί μεγάλες απώλειες στην προσπάθειά της να καταλάβει την πόλη.

Σημειώνεται ότι ο Πριγκόζιν δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από το Μπαχμούτ από τις 25 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου και θα παραχωρήσουν τις θέσεις τους στον ρωσικό τακτικό στρατό.  Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη η απόσυρση των ανδρών της Wagner γιατί οι δυνάμεις του που είναι ανεπτυγμένες γύρω από το Μπαχμούτ απειλούν να περικυκλώσουν τις δυνάμεις της μισθοφορικής οργάνωσης. Επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, η απόσυρση των δυνάμεων της Wagner θα μπορούσε να διαταράξει τις προσπάθειες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να προετοιμαστεί για τις ουκρανικές αντεπιθέσεις που προγραμματίζονται.