Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς το Μπαχμούτ εξυπηρετεί τον ιδρυτή της Wagner

Press service of “Concord”/Handout via REUTERS

Ο Πριγκόζιν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει αυτή την αντιληπτή ευθύνη που αποδίδεται στη Wagner για να ζητήσει περισσότερες προμήθειες, ευθύνες και προνόμια για την οργάνωσή του.

Η πολύμηνη μάχη για το Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, πιθανώς έφτασε σε σημείο καμπής το Σαββατοκύριακο καθώς η Ρωσία υποστήριξε ότι έχει υπό τον πλήρη έλεγχό της την πόλη.

Από την άλλη, το Κίεβο εξακολουθεί να το διαψεύδει, με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να σημειώνουν στην πρωινή τους ενημέρωση ότι οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή. «Στο Μπαχμούτ ο εχθρός συνεχίζει να ηγείται επιθετικών ενεργειών. Οι μάχες για την πόλη συνεχίζονται», δήλωσαν οι ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας ότι την περασμένη ημέρα οι ρωσικές δυνάμεις «προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ανακτήσουν τις χαμένες θέσεις νότια του [γειτονικού] οικισμού Ιβανίβσκε». Η Ρωσία είχε επίσης πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στο Μπαχμούτ, ανέφεραν.

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις δεν έχουν επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή, αν και ήδη οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Παράλληλα, η περιοχή δεν θεωρείται σημαντική από τακτική άποψη από τους  αναλυτές, που εκτιμούν ότι η Ουκρανία ίσως αποκτήσει πλεονέκτημα εάν η Ρωσία αναγκαστεί να δαπανήσει πόρους για να υπερασπιστεί μια πόλη που έχει καταστραφεί, την ώρα μάλιστα που οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από το Μπαχμούτ από τις 25 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου και θα παραχωρήσουν τις θέσεις τους στον ρωσικό τακτικό στρατό. «Αν δεν υπάρχουν αρκετές μονάδες του υπουργείου Άμυνας (για να καταλάβουν το Μπαχμούτ), υπάρχουν χιλιάδες στρατηγοί (για να το κάνουν), πρέπει να σχηματιστεί ένα σύνταγμα στρατηγών, να τους δώσετε όλα τα όπλα και όλα θα πάνε καλά», δήλωσε σήμερα ο Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη η απόσυρση των ανδρών της Wagner γιατί οι δυνάμεις του που είναι ανεπτυγμένες γύρω από το Μπαχμούτ απειλούν να περικυκλώσουν τις δυνάμεις της μισθοφορικής οργάνωσης. Επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, η απόσυρση των δυνάμεων της Wagner θα μπορούσε να διαταράξει τις προσπάθειες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να προετοιμαστεί για τις ουκρανικές αντεπιθέσεις που προγραμματίζονται.

Πάντως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW), η Wagner έχει αποδυναμωθεί από τις μάχες στο Μπαχμούτ και πλέον είναι σχεδόν ανίκανη να εξαπολύσει νέες επιθέσεις εκτός της πόλης εξαιτίας της φθοράς που έχουν υποστεί οι δυνάμεις της.

Όπως έχει εκτιμήσει, οι επιθέσεις της Wagner πιθανότατα θα κορυφωθούν μετά από μήνες φθοράς σε μάχες σε αστικό περιβάλλον, και είναι απίθανο να συνεχίσει να μάχεται πέρα ​​από το Μπαχμούτ στην τρέχουσα εξαντλημένη της κατάσταση. «Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν ο Πριγκόζιν θα αποσύρει πραγματικά τις δυνάμεις του από το Μπαχμούτ, αλλά ορισμένοι στρατιωτικοί μπλόγκερ εικάζουν ότι θα δεσμεύσει τη Wagner  σε μια άλλη ”κρίσιμη” πρώτη γραμμή στο τέλος του μήνα», αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank, εκτιμώντας παράλληλα ότι Πριγκόζιν ανακοίνωσε την κατάληψη του Μπαχμούτ για να διεκδικήσει τη νίκη «για τον εαυτό και τις δυνάμεις του».

«Ο Πριγκόζιν πιθανότατα προσπαθεί να λανσάρει την Wagner ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο για την κατάληψη του Μπαχμούτ προτού το Κρεμλίνο και το (ρωσικό) υπουργείο Εξωτερικών μπορέσουν να αντιδράσουν», αναφέρουν, υπογραμμίζοντας ότι ρωσικές πηγές συνεχάρησαν ευρέως την Wagner για τον έλεγχο του Μπαχμούτ και αποδέχθηκαν την ανακοίνωση του Πριγκόζιν στις 20 Μαΐου – αντί της δήλωσης του Πούτιν – ως την επίσημη ανακοίνωση της κατάληψης της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουν, ρωσικές πηγές χρησιμοποίησαν επίσης πλάνα που εικονίζουν τις δυνάμεις της Wagner να τοποθετούν σημαία της οργάνωσης στο υψηλότερο σημείο στο Μπαχμούτ, «πιθανότατα μια σκόπιμη περιφρόνηση του υπουργείου Άμυνας».

Ο Πριγκόζιν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει αυτή την αντιληπτή ευθύνη που αποδίδεται στη Wagner για να ζητήσει περισσότερες προμήθειες, ευθύνες και προνόμια για την οργάνωσή του, όπως έκανε μετά την ανάμειξη του Wagner στην κατάληψη της Ποπάσνα τον Μάιο του 2022, προβλέπουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι ο Πριγκόζιν πιθανότατα θα εκμεταλλευθεί επίσης τον ρόλο της Wagner στην υποτιθέμενη κατάληψη του Μπαχμούτ για να εντείνει τις προσπάθειές του να καθιερωθεί ως το κεντρικό πρόσωπο της ρωσικής υπερεθνικιστικής κοινότητας.

naftemporiki.gr