Skip to main content

Μόσχα: Η θέση μας για τα σιτηρά της Ουκρανίας είναι γνωστή

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η στάση της Ρωσίας για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσα είναι κατανοητή από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ξεκινούν μέσα στην εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη οι τετραμερείς συνομιλίες για τα ουκρανικά σιτηρά, μεταξύ μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η στάση της Ρωσίας για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσα είναι κατανοητή από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι πρέπει και τα δικά της συμφέροντα να ληφθούν υπόψιν στις συνομιλίες που έχουν στόχο την παράτασή της πέραν της 18ης Μαΐου.

«Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. Η θέση μας είναι γνωστή…και σταθερή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Άρα, ας περιμένουμε την έκβαση των διαπραγματεύσεων».

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι δεν θα παρατείνει τη συμφωνία –που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια– πέραν της ημερομηνίας λήξης της στις 18 Μαΐου εκτός κι αν ικανοποιηθούν μια σειρά από αιτήματα για άρση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Επιπλέον, δεν έχει απαντήσει ακόμη ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για τη συμφωνία. Η κατάσταση για τη συμφωνία «δεν βελτιώνεται για την ώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ