Skip to main content

Σιτηρά: Στην «αναμονή» ο Γκουτέρες για την απάντηση Πούτιν

Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε από τον Σεργκέι Λαβρόφ να παραδώσει στον Πούτιν επιστολή στην οποία προτείνει «έναν δρόμο προς τα εμπρός με σκοπό τη βελτίωση, παράταση και διεύρυνση» της συμφωνίας.

Δεν έχει απαντήσει ακόμη ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.

Η κατάσταση για τη συμφωνία «δεν βελτιώνεται για την ώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τον Απρίλιο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να παραδώσει στον Πούτιν επιστολή στην οποία προτείνει «έναν δρόμο προς τα εμπρός με σκοπό τη βελτίωση, παράταση και διεύρυνση» της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Τουρκία- Ρωσία- Ουκρανία- ΟΗΕ: Αύριο η συνάντηση για την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, δήλωσε πως η Ρωσία δεν είναι ακόμη ικανοποιημένη από το πώς προχωρεί η επίλυση του θέματος που αφορά τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, σύμφωνα πάντα με το TASS.

«Δεν είμαστε ακόμη ικανοποιημένοι με την πρόοδο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς» δήλωσε ο Βερσίνιν, έπειτα από συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με την πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχο του ΟΗΕ για το εμπόριο, Ρεμπέκα Γκρίνσπαν.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ