Skip to main content

Τουρκία: Εκρηκτικό το κλίμα πριν τις εκλογές με «πυρά» και προσωπικές επιθέσεις

REUTERS/Murad Sezer

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «μέθυσο» τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Ο Κιλιτσντάρογλου, του καταλόγισε διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Προσωπικές επιθέσεις και εκατέρωθεν πυρά χαρακτηρίζουν το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία που έχει μπει στην τελική ευθεία των εκλογών της 14ης Μαΐου.

Μιλώντας στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της εκστρατείας του μέχρι τώρα, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «μέθυσο» τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και βασικό αντίπαλό του, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Απευθυνόμενος σε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν είπε σαρκαστικά πως ο κ. Κιλιτσντάρογλου μπορεί να πίνει όσο θέλει, καθώς οι Τούρκοι δεν θα αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας σ’ έναν «μέθυσο».

Από την πλευρά του, ο 74χρονος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καταλόγισε στον Ερντογάν διασπάθιση δημόσιου χρήματος και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία αποτυπώνεται και στην επίθεση ισλαμιστών και Γκρίζων Λύκων με πέτρες στο λεωφορείο του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και προβεβλημένου στελέχους του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου στο Ερζερούμ. Σχεδόν δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Το κόμμα έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό με ανθρώπους τραυματισμένους στα κεφάλια.

Ο κ. Ιμάμογλου κατήγγειλε πως οι δυνάμεις ασφαλείας έμειναν άπραγες εσκεμμένα, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια. Τόνισε πως η επίθεση δεν είχε καμιά σχέση με τους κατοίκους της Έρζουρουμ (Θεοδοσιούπολη), όπου εκτυλίχθηκε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αντέδρασε κατά τρόπο που δεν άφησε αμφιβολίες για το πόσο έχει σκληρύνει ο τόνος στην προεκλογική εκστρατεία: «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που αποκαλεί τον κόσμο στην Έρζουρουμ προβοκάτορες, είναι ο ίδιος προβοκάτορας», ανέφερε.