Skip to main content

Stage fright στην Ουκρανία πριν την αντεπίθεση

REUTERS/Sofiia Gatilova

Η ουκρανική αντεπίθεση αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες.

Για 15 μήνες ο ουκρανικός στρατός τα έχει δώσει όλα στις μάχες με τις δυνάμεις της Μόσχας ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει ανεβάσει τόσο τον πήχη που υπάρχει ανησυχία ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για το αποτέλεσμα της επικείμενης ουκρανικής αντεπίθεσης.

«Οι προσδοκίες για την αντεπίθεσή μας είναι πολύ υψηλές στον κόσμο», όπως το έθεσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν κάτι τεράστιο», πρόσθεσε, το οποίο φοβάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε «συναισθηματική απογοήτευση».

Η αντεπίθεση θα μπορούσε να καταλήξει στην πιο κομβική φάση του πολέμου, καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να επανακαταλάβει σημαντικά εδάφη, τον έλεγχο των οποίων έχασε στις πρώτες φάσεις του πολέμου, και να αποδείξει ότι αξίζει συνεχούς υποστήριξης από τους δυτικούς συμμάχους της. Παράλληλα, χρειάζεται μια νίκη για να ενισχύσει το ηθικό των αμάχων.

Ωστόσο, αν και αναμένεται ευρέως, η ουκρανική αντεπίθεση αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες. Αρχικά, μια επίθεση συνήθως απαιτεί συντριπτικό πλεονέκτημα, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει, δεδομένου ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι καλά οχυρωμένες σε όλο το μέτωπο μήκους 900 μιλίων.

Η προετοιμασία έτσι της επίθεσης θέτει ένα δύσκολο ερώτημα στους Ουκρανούς αξιωματούχους: Ποιο αποτέλεσμα θα είναι αρκετό για να εντυπωσιαστεί η Δύση, και ιδιαίτερα η Ουάσιγκτον; Αρκετοί ανησυχούν ότι από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται η συνέχιση της παροχής διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας ή η άσκηση πίεσης για να καθίσει το Κίεβο στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα παραχωρώντας της εδάφη.

«Πιστεύω ότι όσες περισσότερες νίκες έχουμε στο πεδίο της μάχης, ειλικρινά, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα πιστεύουν σε εμάς, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε περισσότερη βοήθεια», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην Washington Post.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κίεβο επιθυμεί να ταρακουνήσει τα νερά σε ένα πόλεμο που εν πολλοίς έχει επιβραδυνθεί, χωρίς καμία από τις πλευρές να έχει εξασφαλίσει το τελευταίο διάστημα σημαντικά εδαφικά κέρδη. Οι ειδικοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να απωθήσουν τους Ρώσους πίσω στις θέσεις που κατείχαν πριν ξεκινήσει η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η πίεση προέρχεται εν μέρει από τις προηγούμενες νίκες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από το Κίεβο, ενώ σε επόμενη φάση του πολέμου μπόρεσαν να εκτοπίσουν τις δυνάμεις της Μόσχας πραγματοποιώντας αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε Χάρκοβο και Χερσώνα.  Και στις δύο περιπτώσεις όμως οι Ουκρανοί είχαν πλεονέκτημα. Στο μεν Χάρκοβο είχαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού ενώ στη Χερσώνα είχαν γεωγραφικό πλεονέκτημα.

«Αποτελέσαμε έμπνευση γιατί υπήρχε η εκτίμηση ότι θα πέσουμε μέσα σε 72 ώρες», είπε χαρακτηριστικά ο Ρέζνικοφ. Ωστόσο, αυτά που έχουμε καταφέρει κάνουν τους εταίρους της Ουκρανίας να πιστεύουν ότι θα μπορέσουμε να τα επαναλάβουμε, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

To «Ψηφιακό Γκουλάγκ»: Από την πανδημία στην επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στην παρούσα φάση, η Ρωσία έχει πιθανώς το γεωγραφικό πλεονέκτημα και ισχυρότερους αριθμούς. Περίπου 500.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι επί του παρόντος επικεντρωμένοι στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 300.000 εντός του ουκρανικού εδάφους, σύμφωνα με τον Ρέζνικοφ.

Με βάση όλα αυτά, ένας βασικός στόχος για την Ουκρανία, και ίσως ένα πρώιμο σημάδι επιτυχίας, θα ήταν να σπάσει τη λεγόμενη χερσαία γέφυρα μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και της κατεχόμενης Κριμαίας, κόβοντας έτσι τις κρίσιμες γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή της Ζαπορίζια και απομονώνοντας τις ρωσικές βάσεις στη χερσόνησο.

Ένας άλλος επιτακτικής σημασίας στόχος είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος σε κρίσιμες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη που βρίσκεται κοντά στην κατεχόμενη πόλη Ενερχοντάρ, και του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Κακχόβκα, στη Χερσώνα.

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα προβλήματα που έχουν μπροστά τους, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να πιέζουν για πρόσθετη βοήθεια από τη Δύση. Η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να εξαπολύσει την επίθεση «μόλις έρθουν τα όπλα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας», είπε ο Ζελένσκι.

Το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε επίσης να εξαρτηθεί από τον καιρό, λόγω του υπερβολικά υγρού εδάφους κατά μήκος της πρώτης γραμμής της χώρας.

Ο Ρέζνικοφ είπε ότι ο «πρώτος σχηματισμός της επίθεσης» της Ουκρανίας είναι έτοιμος στο 90%, αλλά ορισμένα στρατεύματα δεν έχουν ολοκληρώσει τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες από Washington Post