Skip to main content

Η Ευρώπη συνειδητοποιεί την απειλή, μιας εξ ανατολών εκδοχής του Brexit

Τι θα συμβόλιζε μια πιθανή αποχώρηση της Ουγγαρίας - Η αντεπίθεση των Βρυξελλών.

Οι αφίσες στις στάσεις του τραμ της Βουδαπέστης δείχνουν μια μερίδα πίτσα δίπλα στο σύνθημα “Γιατί να είμαστε ικανοποιημένοι με λιγότερα;”. Οι Ούγγροι καλούνται να σκεφτούν με το πορτοφόλι τους και να επιλέξουν “Περισσότερη Ευρώπη”.

Το “μήνυμα” -στο οποίο συμβάλουν και οι ΗΠΑ -μπορεί να φαίνεται περιττό σε μια πρώην κομμουνιστική χώρα που έχει απορροφήσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ (110 δισεκατομμύρια δολάρια) από τότε που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, μίας από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν ενισχύσεις.

Αλλά η εκστρατεία αντανακλά τις ανησυχητικές εξελίξεις σε ένα έθνος που έχει μετατραπεί στην πιο κρίσιμη δοκιμασία της ακεραιότητας της ΕΕ.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2020 στέρησε από την Ένωση τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της.

Ένα παρόμοιο πολιτικό ατύχημα με την Ουγγαρία -αν και λιγότερο δαπανηρό- θα είχε αναμφισβήτητα μεγαλύτερο συμβολισμό, δεδομένου ότι αποτέλεσε πρότυπο της επιτυχημένης επέκτασης της ΕΕ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αναφέρει το Bloomberg.

Στροφή προς τα ανατολικά

Μετά από χρόνια κυριαρχίας του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη δημόσια ζωή με τις επιθέσεις του κατά της ΕΕ, η αντεπίθεση της ΕΕ για την προσέγγιση των απλών πολιτών έρχεται καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ούγγροι στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα ανατολικά. Ο κίνδυνος είναι ότι η μείωση της λαϊκής υποστήριξης προς την ΕΕ μπορεί να αποδυναμώσει το πιο σημαντικό εμπόδιο κατά της αυτοαποκαλούμενης “αντιεξουσιαστικής” ηγεσίας του Όρμπαν.

Η πιο πρόσφατη, εξαμηνιαία δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου που διενεργήθηκε από την ΕΕ κατέγραψε μείωση 12 ποσοστιαίων μονάδων στην υποστήριξη του μπλοκ, τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 27 μελών του.

‘Ερευνα για την κεντροαριστερή εφημερίδα Nepszava διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Όρμπαν – μακράν η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα – είναι πιο φιλικά διακείμενοι προς τους Ρώσους και τους Κινέζους, σε αντίθεση με τα αισθήματα για τους Αμερικανούς και τους Ουκρανούς.
Ωστόσο Ρώσοι ήταν οι λιγότερο δημοφιλείς.

Μπλόκο στην χρηματοδότηση

Μαζί με την Πολωνία, ο Όρμπαν συγκρούεται με τις Βρυξέλλες για τον έλεγχο των δημοκρατικών θεσμών, όπως η δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επίσης επικεντρωθεί στη διαφθορά στην Ουγγαρία, η οποία κατατάσσεται πλέον στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας.

Η ΕΕ εξακολουθεί να μπλοκάρει περισσότερα από 28 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης προς την Ουγγαρία λόγω των ανησυχιών της, αν και ο ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν τις επόμενες εβδομάδες μετά από μια συμφωνία που αποσκοπεί στην αποπολιτικοποίηση των δικαστηρίων.

«Η υποστήριξη στην Ουκρανία βλάπτει την Ουγγαρία»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός,  έχει επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα ότι σκοπεύει να οδηγήσει την Ουγγαρία εκτός ΕΕ. Σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα των εξαγωγών της χώρας καταλήγουν στην αγορά της ΕΕ χαι η οικονομία της στηρίζεται σε επενδύσεις από γερμανικές εταιρείες όπως η Mercedes-Benz Group και η BMW.

Ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με την αφοσίωση του Ούγγρου πρωθυπουργού στην Ευρώπη – και ευρύτερα για την προσήλωσή του στη Δύση – έχουν σπείρει αμφιβολίες για το απώτερο σχέδιό του, δεδομένων των ενεργειών και της ρητορικής του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έκτοτε, ο Όρμπαν επιτίθεται στην ΕΕ επειδή επιχειρεί να τον στριμώξει οικονομικά, ενώ η οικονομία και το νόμισμα καταρρέουν. Δεκάδες ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες και ιστότοποι που ελέγχονται από τον μηχανισμό του Ούγγρου πρωθυπουργού διακινούν την άποψη ότι η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία βλάπτει την Ουγγαρία.

Διαφημιστικές πινακίδες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση απεικονίζουν μια βόμβα με την ένδειξη “κυρώσεις” και την κατηγορία ότι η ΕΕ “μας καταστρέφει”.

Ο Όρμπαν έχει αρνηθεί τη βοήθεια με όπλα στην Ουκρανία, ενώ έχει συνάψει ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία.

«Δεν ενσωμάτωσε ποτέ τις αξίες της ΕΕ»

Σε τακτική ραδιοφωνική εκπομπή του, στις 31 Μαρτίου  ανέφερε ότι οι πολίτες ενδέχεται να αρχίσουν να αμφισβητούν “ολόκληρη την υπόσταση” της ΕΕ λόγω της υποστήριξής της στην Ουκρανία. Δύο εβδομάδες αργότερα, δήλωσε ότι η διακοπή της παροχής βοήθειας θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο.

“Η Ουγγαρία δεν κατάφερε ποτέ να ενσωματώσει τις αξίες της ΕΕ, στην πραγματικότητα όλα έγιναν για τα χρήματα”, δήλωσε η Άγκνες Ούρμπαν, διευθύντρια του Mertek Media Monitor, ενός παρατηρητηρίου μέσων ενημέρωσης στη Βουδαπέστη. “Τα χρήματα που δεν ρέουν, μαζί με την προπαγάνδα, έχουν πλέον ισχυρό αντίκτυπο”.

naftemporiki.gr