Skip to main content

Μπάιντεν: Ανακοίνωσε επισήμως πως θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2024

REUTERS/Leah Millis

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επόμενες εκλογές ως μάχη για τη δημοκρατία.

Την επανεκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών θα διεκδικήσει το 2024 ο Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Ο 80χρονος Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επόμενες εκλογές ως μάχη για τη δημοκρατία και τις προσωπικές ελευθερίες, προσθέτοντας: «Ας τελειώσουμε τη δουλειά».

«Υπάρχει μια στιγμή για κάθε γενιά που πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Πιστεύω αυτή είναι η στιγμή μας» σημείωσε σε ανάρτησή του, η οποία συνοδεύεται από βίντεο που ξεκινά με εικόνες της 6ης Ιανουαρίου 2021 και την επίθεση κατά του Κογκρέσου από τους οπαδούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται να προστατεύσει τις προσωπικές ελευθερίες των Αμερικανών. «Ελευθερία – προσωπική ελευθερία – είναι θεμελιώδης για αυτό που αντιπροσωπεύουμε ως Αμερικανοί», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος στο βίντεο. «Δεν είναι η ώρα για εφησυχασμό» προσθέτει.

Το βίντεο περιλαμβάνει εικόνες του Τραμπ, του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, της βουλευτή Τέιλορ Γκριν, μίας από τις μεγαλύτερες οπαδούς του κινήματος MAGA. «Σε ολόκληρη την χώρα, οι εξτρεμιστές του MAGA περιμένουν για να επιτεθούν σε αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες, για να περικόψουν την Κοινωνική Ασφάλιση που πληρώσατε μια ολόκληρη ζωή, κόβοντας παράλληλα τους φόρους για τους πλουσιότερους, υπαγορεύοντας ποιες αποφάσεις οι γυναίκες μπορούν να πάρουν για την υγεία τους, απαγορεύοντας βιβλία και λέγοντας στους ανθρώπους ποιους μπορούν να αγαπούν, δυσκολεύοντας ταυτόχρονα για σας την δυνατότητα ψήφου» σημειώνει και συνεχίζει:

«Το ερώτημα που αντιμετωπίζουμε είναι αν στα επόμενα χρόνια θα έχουμε περισσότερη ή λιγότερη ελευθερία, περισσότερα ή λιγότερα δικαιώματα…Γνωρίζω την Αμερική και ξέρω ότι είμαστε καλοί και τίμιοι άνθρωποι. Ξέρω ότι παραμένουμε μία χώρα που πιστεύει στην εντιμότητα και τον σεβασμό, και αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με σεβασμό».

Η σημερινή ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν (Τρίτη, 25 Απριλίου 2023) συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ενόψει προκριματικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 (25 Απριλίου 2019), ενώ ανοίγει τον δρόμο για ένα «ριμέικ» της μονομαχίας με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επιφυλακτικοί οι ψηφοφόροι

Περίπου το ήμισυ των Αμερικανών Δημοκρατικών δηλώνουν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να επιδιώξει την επανεκλογή του την επόμενη χρονιά και ότι είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να είναι υποψήφιος, σε μια ανησυχητική ένδειξη για τον 80χρονο πολιτικό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.

Η τριήμερη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε χθες, μία ημέρα πριν ο Μπάιντεν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, έδειξε ότι η αμερικανική κοινή γνώμη δεν ενθουσιάζεται από την προοπτική ενός επαναληπτικού αγώνα μεταξύ του Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, του προκατόχου του που έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα για να λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων συνολικά να μην επιθυμούν να δουν κανέναν από τους δυο υποψήφιο εκ νέου το 2024.

Με πληροφορίες από Reuters