Skip to main content

«Διαζύγιο» Fox και με τον «άρχοντα των συνωμοσιών» Τάκερ Κάρλσον

Λίγες μέρες μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Dominion. Υποχώρησε η μετοχή τη ναυαρχίδας του Ρούμπερτ Μέρντοχ.

Το Fox News και ο κορυφαίος παρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον συμφώνησαν να χωρίσουν οι δρόμοι τους, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο μιντιακός κολοσσός  κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό 787,5 εκατ. δολαρίων  με την εταιρεία λογισμικών Dominion.

Ο Κάρλσον αναμενόταν να είναι βασικός μάρτυρας στη δίκη που θα γινόταν – πριν τον συμβιβασμό-  η οποία θα επικεντρωνόταν στους ψευδείς ισχυρισμούς της Fox, σύμφωνα με τη Dominion, ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 είχαν χειραγωγηθεί υπέρ του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Ο δημοασιογράφος, σαγήνευε τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του, αναδεικνύοντας θεωρίες συνωμοσίας των QAnon και άλλες θέσεις περιθωριακών ακραίων ομάδων. Από  ανάλυση των New York Times διαπιστώνεται πως τουλάχιστον 400 εκπομπές του εστιάζονταν στην θεωρία συνωμοσίας της αποκαλούμενης «μεγάλης αντικατάστασης» (great replacement) σύμφωνα με την οποία επιδιώκεται να καταστούν πλειονότητα στις ΗΠΑ οι Αφροαμερικανοί και οι Λατίνοι.

Επίσης καταδίκασε το κίνημα Black Lives Matter και υποστήριξε τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο για ενέργεια που ενορχηστρώθηκε από το FBI.

Η μετοχή τη ναυαρχίδας του Ρούμπερτ Μέρντοχ υποχώρησε  άνω του 5% αφότου έγινε γνωστή η  είδηση, αλλά ανέκτησε κάποιες απώλειες κλείνοντας τελικά στο – 2,8%.

Fox News: Εξωδικαστική συμφωνία ύψους 787,5 εκατ. δολάρια με την Dominion

«Παραπλανητική κατάθεση»

Ο διακανονισμός με την Dominion απέτρεψε μια μακρά δίκη που θα έβαζε το περιεχόμενο και τις δραστηριότητες της Fox στο επίκεντρο. Η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και άλλες νομικές μάχες, συμπεριλαμβανομένης μιας αγωγής ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία τεχνολογίας ψηφοφορίας SmartMatic, και μιας αγωγής που κατέθεσε η πρώην παραγωγός Άμπι Γκρόσμπεργκ, η οποία δήλωσε ότι η Fox την εξανάγκασε να καταθέσει στην υπόθεση Dominion.

Συγκεκριμένα η Γκρόσμπεργκ, κατηγόρησε τον περασμένο μήνα τους δικηγόρους του δικτύου ότι την πίεσαν να δώσει παραπλανητική κατάθεση. Κατηγόρησε επίσης το Fox για ανεξέλεγκτο σεξισμό και μισογυνισμό. Το Fox απέλυσε την Γκρόσμπεργκ, λέγοντας ότι οι νομικοί ισχυρισμοί της ήταν “γεμάτοι ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον του Fox και των υπαλλήλων μας.”

Dominion: «’Ηξερε ότι ήταν ψέματα»

Η Dominion είχε ισχυριστεί ότι οι δηλώσεις που έγιναν στην εκπομπή του Κάρλσον μετά τις εκλογές του 2020 ήταν δυσφημιστικές, λέγοντας ότι γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε ο δημοσιογράφος με μέλη της ομάδας του, αποδείκνυαν πως γνώριζαν ότι οι ισχυρισμοί για τη χειραγώγηση των προεδρικών εκλογών υπέρ του Μπάιντεν ήταν ψευδείς.

Δυσαρέσκεια Τραμπ

Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης εκπρόσωπος του Τραμπ έγραψε στο Twitter: “Το Fox News κάνει ελεγχόμενη αντιπολίτευση”. Ο Τραμπ είχε δώσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο νωρίτερα αυτό το μήνα, συγκεντρώνοντας επτά εκατομμύρια τηλεθεατές.

Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Λόρεν Μπόιμπερτ, η οποία υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του Τραμπ, έσπευσε επίσης να υποστηρίξει τον Κάρλσον. “Στέκομαι στο πλευρό του Τάκερ Κάρλσον!” έγραψε στο Twitter λίγο μετά την είδηση.

Ο Κάρλσον εντάχθηκε στο Fox News ως συνεργάτης το 2009 και έγινε συμπαρουσιαστής του “Fox & Friends Weekend” το 2012. Ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή του στην prime-time ζώνη τον Νοέμβριο του 2016. Το 2021 το Fox ανακοίνωσε πολυετή συμφωνία μαζί του.

naftemporiki.gr