Skip to main content

Fox News: Εξωδικαστική συμφωνία ύψους 787,5 εκατ. δολάρια με την Dominion

REUTERS/Eduardo Munoz

Για τα fake news που κυκλοφορούσαν το 2020 περί ηλεκτρονικής νοθείας στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό 787,5 εκατ. δολάρια κατέληξαν ο μιντιακός κολοσσός Fox News με την εταιρεία λογισμικών Dominion.

Η συμφωνία αφορά την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης που είχε υποβάλει η Dominion για τις θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news που κυκλοφορούσαν το 2020 περί ηλεκτρονικής νοθείας στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον μιντιακό κολοσσό και δημοσιογράφους του δικτύου. Η Dominion υποστήριξε ότι η επιχείρησή της ζημιώθηκε από τη διάδοση από το Fox ψευδών ισχυρισμών ότι η ψηφοφορία είχε στηθεί εις βάρος του Τραμπ.

Σύμφωνα με τον διακανονισμό, το Fox συμφώνησε να πληρώσει 787,5 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για περίπου το μισό ποσό από τα 1,6 δισ. δολάρια που αρχικά ζητούσε η Dominion.

Μετά τη συμφωνία, η υπόθεση δεν θα καταλήξει σε δίκη απαλλάσσοντας τα στελέχη της Fox, όπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ, από την υποχρέωση να καταθέσουν.

«Η αλήθεια έχει σημασία», σχολίασε ο δικηγόρος της Dominion, Τζάστιν Νέλσον. «Τα ψέματα έχουν συνέπειες. Η αλήθεια δεν ξέρει από κόκκινο ή μπλε», συνέχισε. «Οι άνθρωποι σε όλο το πολιτικό φάσμα μπορούν και πρέπει να διαφωνούν σε θέματα, ακόμη και μεγαλύτερης σημασίας. Αλλά για να αντέξει η δημοκρατία μας άλλα 250 χρόνια και ελπίζουμε πολύ περισσότερο, πρέπει να συμφωνήσουμε στη δέσμευσή μας απέναντι στα γεγονότα».

Από την πλευρά του, ο μινιταικός κολοσσός ανέφερε ότι ο διακανονισμός αντανακλά τη «συνεχή δέσμευσή του  στα υψηλότερα δημοσιογραφικά πρότυπα». «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η απόφασή μας να επιλύσουμε αυτή τη διαφορά με την Dominion φιλικά, αντί για την οξύτητα μιας διχαστικής δίκης, θα επιτρέψει στη χώρα να πάει παρακάτω».

naftemporiki.gr