Skip to main content

Κόστα Ρίκα: Εξερράγη το ηφαίστειο Ρινκόν ντε λα Βιέχα

Φωτ. αρχείου

Το ηφαιστειακό νέφος έφθασε σε ύψος 2,5 χιλιομέτρων από την κορυφή του ηφαιστείου

Το ηφαίστειο Ρινκόν ντε λα Βιέχα εξερράγη το απόγευμα Παρασκευής στην Κόστα Ρίκα, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν καταστροφές σε υποδομές ή θύματα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιοποίησε η εθνική επιτροπή για την διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (CNE) ο γεωλόγος Μπλας Σάντσες ανέφερε πως η έκρηξη του ηφαιστείου, που βρίσκεται στην επαρχία Γκουανακάστε, στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, ήταν αρκετά ισχυρή. Το ηφαιστειακό νέφος έφθασε σε ύψος 2,5 χιλιομέτρων από την κορυφή του Ρινκόν ντε λα Βιέχα. «Το ηφαίστειο έχει καταγράψει εκρήξεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αν και όχι τόσο μεγάλες όσο αυτή», σημείωσε ο Σάντσες, προσθέτοντας πως μια έκρηξη τέτοιου μεγέθους «υποδηλώνει έξαρση δραστηριότητας», υπογράμμισε.

Επί του παρόντος, το επίπεδο συναγερμού για το συγκεκριμένο ηφαίστειο παραμένει στο κίτρινο (3ο υψηλότερο) της τετραβάθμιας κλίμακας, κάτι που μεταφράζεται σε «σημαντική» σεισμική δραστηριότητα, με μικρές εκρήξεις και έκλυση τοξικών αερίων, σύμφωνα με το Ηφαιστειολογικό και Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Κόστα Ρίκα (OVSICORI).

Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο να μην πλησιάζουν τα ποτάμια λόγω του κινδύνου μόλυνσης από τα υλικά που εκτοξεύτηκαν από τον κρατήρα.

Στην Κόστα Ρίκα υπάρχουν περίπου 120 ηφαίστεια, αλλά μόνο πέντε από αυτά είναι ενεργά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP