Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ

REUTERS/Alina Yarysh

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Κίεβο για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή πριν από 14 μήνες.

Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή πριν από 14 μήνες.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η Ουκρανία δικαιούται μια θέση στην ευρωατλαντική οικογένεια. Η Ουκρανία δικαιούται μια θέση στο ΝΑΤΟ. Και με την πάροδο του χρόνου, η υποστήριξή μας θα σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό δυνατό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, λέγοντας ότι, μέχρι στιγμής, οι σύμμαχοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες και έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 65 δισ. ευρώ.

«Το ΝΑΤΟ είναι στο πλευρό σας σήμερα, αύριο και για όσο χρόνο χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ. Κάλεσε μάλιστα τον Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να καλέσει την Ουκρανία να γίνει μέλος του και να της δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξή της. Αναφερόμενος στη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ανέφερε θα μπορούσε να γίνει «ιστορική».

«Είμαι ευγνώμων για την πρόσκληση να παρευρεθώ στη σύνοδο κορυφής, αλλά είναι επίσης σημαντικό να λάβει αντίστοιχη πρόσκληση και η Ουκρανία», είπε. «Δεν υπάρχει ούτε ένα αντικειμενικό εμπόδιο στην πολιτική απόφαση να προσκληθεί η Ουκρανία στη συμμαχία και τώρα, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι στις χώρες του ΝΑΤΟ και η πλειοψηφία των Ουκρανών υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι η ώρα για τις αντίστοιχες αποφάσεις», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr