Skip to main content

Λούλα ντα Σίλβα: Καταδικάζει την «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» από τη Ρωσία

REUTERS/Adriano Machado

Μετά τα φραστικά πυρά που δέχθηκε από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε την «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» από τη Ρωσία και ζήτησε εκ νέου τη μεσολάβηση για τον τερματισμό του πολέμου. «Η κυβέρνησή μου επιδιώκει πολιτική λύση της σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων», είπε χαρακτηριστικά

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά τα πυρά που δέχθηκε για προηγούμενα σχόλιά του για τη σύγκρουση.

Ειδικότερα, μιλώντας κατά την συνάντησή του την Τρίτη με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, ο Λούλα είπε ότι πρέπει να μαζευτεί μια ομάδα ουδέτερων χωρών για να βοηθήσουν στη διαμεσολάβηση της ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Λούλα δέχθηκε έντονη κριτική από τις ΗΠΑ σχετικά με τα σχόλια που έκανε το Σαββατοκύριακο, ότι παρατείνουν τη μάχη παρέχοντας όπλα στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα, ο Λούλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «ενθαρρύνουν τον πόλεμο» στην Ουκρανία, κρίνοντας πως πρέπει να «αρχίσουν να μιλάνε για την ειρήνη». Θέση εναρμονισμένη με αυτές που διατυπώνον η Μόσχα και το Πεκίνο, που κατηγορούν δυτικές χώρες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022, με τη ρωσική εισβολή.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βραζιλίας ότι «απηχεί τη ρωσική και κινεζική προπαγάνδα».

naftemporiki.gr