Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Λούλα ότι παπαγαλίζει «την προπαγάνδα» της Ρωσίας και της Κίνας

Ricardo Stuckert/Brazil Presidency/Handout via REUTERS

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος άσκησε δριμεία κριτική στον Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αφού ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγόρησε το Σαββατοκύριακο τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «ενθαρρύνουν» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεών του στην Κίνα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λούλα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στην Κίνα, αφού συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως «ενθαρρύνει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, κάτι που επανέλαβε την Κυριακή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Αμπού Ντάμπι. «Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν στη συνέχιση του πολέμου. Ενώ πρέπει να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να πουν: ‘Φτάνει’», είπε ο κεντροαριστερός Βραζιλιάνος πρόεδρος από την πρωτεύουσα των ΗΑΕ.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι κατηγόρησε τον Λούλα ότι «παπαγαλίζει τη ρωσική και κινεζική προπαγάνδα». Πρόσθεσε ότι τα σχόλια του Λούλα είναι «απλά λανθασμένα» και χάνουν το νόημα «υποδηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη κατά κάποιο τρόπο δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη ή ότι μοιραζόμαστε την ευθύνη για τον πόλεμο».

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα είπε: «Δεν ξέρω πώς και γιατί κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά δεν συμφωνώ καθόλου».

Η κριτική του Λούλα, εξηγεί το Γαλλικό Πρακτορείο, απηχεί διατυπώσεις της Μόσχας και του Πεκίνου, που κατηγορούν δυτικές χώρες για τον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια κατά διαταγή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αντίθετα με τις δυτικές δυνάμεις, η Βραζιλία ουδέποτε επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου· όπως και η Κίνα, λέει πως θέλει να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

Επισκεπτόμενος τη Βραζιλία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ευχαρίστησε τη Βραζιλία για τις προσπάθειές της. «Είμαστε ευγνώμονες στους βραζιλιάνους φίλους μας για την εξαίρετη κατανόηση της γένεσης αυτής της κατάστασης» στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ο Λαβρόφ, πριν από τη συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να έχει με τον πρόεδρο Λούλα στην Μπραζίλια.