Skip to main content

Γιατί ο Πούτιν προσπαθεί να τρομάξει τον κόσμο

Reuters

Τι πετυχαίνει ο Ρώσος πρόεδρος με την απειλή του για τα πυρηνικά όπλα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, τον γειτονικό σύμμαχο από το έδαφος του οποίου οργάνωσε μέρος της εισβολής του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Όταν ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί τη λέξη «πυρηνικά» κερδίζει την προσοχή των πάντων. Ο κόσμος τρομάζει. Και αυτός φαίνεται να είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τη χρησιμοποίησε, επισημαίνει σε ανάλυσή του το CNN.

Ο κόσμος βέβαια θα πρέπει να διαβάσει τα ψιλά γράμματα και να ελέγξει το πλαίσιο, στο οποίο διατυπώθηκε η απειλή. Τα όπλα που σχεδιάζει να μεταφέρει ο Πούτιν στη Λευκορωσία δεν είναι στρατηγικά πυρηνικά όπλα, όπως οι γιγάντιοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που, εάν εκτοξευθούν, θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στη ζωή στη γη.

Η Γερμανία κατηγορεί τον Πούτιν για «πυρηνικό εκφοβισμό»

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρότερα, αλλά ισχυρά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης. Ο Πούτιν απειλεί με την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου εδώ και έναν χρόνο, ειδικά όταν η στρατιωτική του επιχείρηση στην Ουκρανία παραπαίει.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί το πλαίσιο της ανακοίνωσης του Πούτιν. Είναι ένας άνθρωπος με πολλά προβλήματα αυτή τη στιγμή. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πόλεις της Ουκρανίας από αέρος, αλλά ο επίγειος πόλεμος τους δεν σημειώνει μεγάλη πρόοδο, σχολιάζει το CNN.

Επιπλέον, εκτός από πολλές νέες εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, ο Πούτιν δεν ωφελήθηκε πολύ από τη Σύνοδο Κορυφής με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Αν μη τι άλλο, η Ρωσία φαίνεται τώρα να είναι ο μικρότερος εταίρος της Κίνας. Υπάρχει δε και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει για τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Πούτιν επιρρίπτει την ευθύνη της απόφασής του για τα τακτικά πυρηνικά στην άλλη πλευρά. Τονίζει ότι το κάνει απάντηση στο γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσε την Ουκρανία με αντιαρματικά πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Κίεβο: Η Ρωσία κρατά «πυρηνικό όμηρο» τη Λευκορωσία

Πρόκειται για μία επικίνδυνη κλιμάκωση που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, σημειώνει η Μόσχα. Το Λονδίνο το αρνείται, εξηγώντας ότι τα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται μόνο για συμβατικούς σκοπούς.

Πότε θα φτάσουν τα πυρηνικά στη Λευκορωσία

Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία κατασκευάζει ήδη μια εγκατάσταση αποθήκευσης για τα τακτικά πυρηνικά που θα είναι έτοιμα μέχρι τον Ιούλιο. Δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Επιπλέον, σημειώνει, η Ρωσία έχει ήδη 10 αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, καθώς και αρκετά πυραυλικά συστήματα μικρής εμβέλειας Iskander που θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των τακτικών πυρηνικών όπλων στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ζητούσε τα όπλα εδώ και πολύ καιρό.

Τι τρέχει με τον Λουκασένκο;

Αυτό εντυπωσιάζει δύο πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ με τους οποίους μίλησε το CNN.

Ο Λουκασένκο, επισημαίνουν, υπέγραψε συμφωνία το 1994 για να εγκαταλείψει τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα που είχε ακόμη η Λευκορωσία στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Γιατί να αποφασίσει να το κάνει αυτό; Ένας διπλωμάτης επισημαίνει ότι τα όπλα θα πρέπει να διατηρούνται από τις ρωσικές δυνάμεις που θα σταθμεύουν μόνιμα στο έδαφος της Λευκορωσίας, σημάδι ότι ο Λουκασένκο βρίσκεται ακόμη περισσότερο υπό τον έλεγχο του Πούτιν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να μην ενοχλείται από την ανακοίνωση του Πούτιν. Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αντριέν Γουάτσον είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις συνέπειες της δήλωσης του Πούτιν, αλλά πρόσθεσε: «Δεν έχουμε δει κανένα λόγο να προσαρμόσουμε τη δική μας στρατηγική πυρηνική στάση, ούτε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συλλογική άμυνα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Και όμως, η μεταφορά ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία τα φέρνει πιο κοντά όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Αυτό ανεβάζει το επίπεδο απειλής στην Ευρώπη. Ο Πούτιν έχει ήδη εν μέρει πετύχει τον στόχο του.